Γερμανικός Τύπος: «Το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας» -Από το χείλος της χρεοκοπίας στο εντυπωσιακό comeback

27.08.2023 / 12:27
akropoli-elliniki-oikonomia.jpg

«Πριν από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Σήμερα συγκαταλέγεται στους πρωταθλητές της ανάπτυξης στην Ευρώπη χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα», αναφωνεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND (Redaktions Netzwerk Deutschland) σε άρθρο του για την εντυπωσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Με την ελληνική οικονομία σε διαρκώς ανοδική πορεία, ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ΙΟΒΕ αυξήθηκε στις 111,1 μονάδες τον Ιούλιο έναντι 87,3 του αντίστοιχου δείκτη IFO-Index στη Γερμανία. «Το κλίμα δύσκολα θα μπορούσε να είναι καλύτερο», γράφει ο ανταποκριτής του RND στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ στο άρθρο με τίτλο «το ελληνικό οικονομικό θαύμα», προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα επικρατεί ευφορία».

Εντυπωσιακό comeback της Ελλάδας
«To comeback είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο, καθώς η Ελλάδα έφτασε πολλές φορές κοντά στη χρεοκοπία στη διάρκεια της κρίσης χρέους τη δεκαετία του 2010. Οι εταίροι της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία με δάνεια ύψους σχεδόν 289 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας, που οδήγησε τη χώρα στη βαθύτερη και μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου: μεταξύ 2010 και 2016 η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομικής της δύναμης.

Η χώρα δεν έχει ανακάμψει πλήρως μέχρι σήμερα. Στα 208 δισεκατομμύρια ευρώ, το ΑΕΠ ήταν ακόμη πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο των 238 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την κρίση. Το νιώθει και ο κόσμος. Σύμφωνα με υπολογισμούς της στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, οι πραγματικοί μισθοί πέρυσι ήταν μόλις στο 71% του επιπέδου πριν από την κρίση. Από το 2009, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει περίπου το ένα τρίτο της αγοραστικής τους δύναμης», σημειώνει το άρθρο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα