Γεωργιάδης: Τις επιτυχίες τις φέρνουν οι ομάδες και όχι οι μονάδες

20.04.2023 / 8:59

«Τις επιτυχίες τις φέρνουν οι ομάδες και όχι οι μονάδες, και για όσα έγιναν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην τετραετία – καθώς όλα μετριούνται – είμαι περήφανος». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκδήλωση με θέμα «2019-2023: 4 χρόνια Ανάπτυξη για Όλους», στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί, Γιάννης Τσακίρης και Χρίστος Δήμας, ανέλυσαν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του υπουργείου που οδήγησαν, όπως επεσήμαναν, σε ιστορικά ρεκόρ σε επενδύσεις – ιδίως ξένες επενδύσεις – και εξαγωγές, τη σημαντική αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων, των ΣΔΙΤ και των υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και την πρώτη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ-27, τόσο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20, αλλά και στην έγκριση και άμεση υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, όσο και στη βελτίωση του Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015-2022, προσελκύοντας παράλληλα επενδύσεις παγκόσμιας εμβέλειας στον τομέα έρευνας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

Παράλληλα, εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σύρου (Αντώνης Χατζαντώνης) και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (Μαρίνα Πέππα και Σάββας Παπαδόπουλος), τις εταιρείες PYRAMIS – ΠΙΤΣΟΣ (Γαβριήλ Θεοδοσίου) CRETA FARMS (Στέλιος Αϊφαντής), NOVA (Αλέξανδρος Μπρέγιαννης) και AMAZON WEB SERVICES (Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη), τις start-up HELLENIC RADIATION DOSIMETRY (Μαριάνθη Φραγκοπούλου), GRANDMAMA (Βίκυ Κλήμη) και CAMPSAROUND (Κυριάκος Τσίγκρος) και της Spin-off BIO2CHP (Στέφανος Τσιακμάκης), των Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Δημήτρης Μουλιάτος) και της Εστίασης (Βαγγέλης Πιττερός) αφού έκαναν σύντομη αναδρομή στην εξυγίανση – ίδρυση της εταιρείας τους, καθώς και στις θέσεις εργασίας που διασώθηκαν και δημιουργήθηκαν, αλλά και στις επενδύσεις που δρομολογήθηκαν, ανέδειξαν την δημιουργική συνεργασία τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οι δράσεις
Μεταξύ των στοιχείων που αναφέρθηκαν είναι ότι στην 4ετία, με απλοποιήσεις, επιταχύνσεις και μεταρρυθμίσεις, δημιουργήθηκε φιλοεπενδυτικό κλίμα και επιτεύχθηκε δυναμική ανάπτυξη, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυξήθηκαν συνολικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 4ετία κατά 45%, πραγματοποιήθηκαν 36 νέες στρατηγικές επενδύσεις, αριθμός ρεκόρ, με περισσότερα από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης ρεκόρ σημειώθηκε και στις εξαγωγές, όπου πλέον προσεγγίζουν το 40%. Σημειώθηκε ρεκόρ υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο με πάνω από 282% μεσοσταθμική αύξηση των υπαγωγών ετησίως κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2022 επιτεύχθηκε διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης 6% έναντι 3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σημειώθηκε ακόμη ότι, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ανεβαίνοντας 16 θέσεις μεταξύ 34 πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμη, 300.000 νέες και νέοι βρήκαν δουλειά, ενώ πολλοί νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των μνημονίων, έχουν αρχίσει και επιστρέφουν στην πατρίδα. Τριπλασιάστηκαν οι εγκρίσεις Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, στηρίχθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υλοποιείται το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα