George R. R. Martin: Συμβουλές γραφής

10.07.2022 / 17:00
george-rr-martin-1068x712

Ο George R.R. Martin είναι ένας από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους συγγραφείς στο είδος της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ο Martin είναι ευρέως γνωστός για τη σειρά μυθιστορημάτων του με τίτλο «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου», που ενέπνευσε τη σειρά «Game of Thrones» του HBO, μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές στην ιστορία της τηλεόρασης.

Ακολουθούν οι πέντε συγγραφικές συμβουλές του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα, οι σκέψεις του για την τέχνη της γραφής. 

1. Ο πραγματικός κόσμος είναι περίπλοκος – έτσι είναι και η καλή λογοτεχνία.

Στα απλοϊκά βιβλία της λογοτεχνίας του φανταστικού, οι πόλεμοι είναι πάντα πλήρως δικαιολογημένοι – οι καλοί ήρωες πολεμούν τις σκοτεινές ορδές που προσπαθούν να σκορπίσουν το κακό στη γη. Όμως η πραγματική Ιστορία είναι πιο περίπλοκη από αυτό.

2. Μην το παρακάνετε προσχεδιάζοντας – κάποια πράγματα κυλούν από μόνα τους.

Οι αρχιτέκτονες κάνουν ολόκληρα σχέδια προτού καρφώσουν το πρώτο τους καρφί, σχεδιάζουν ολόκληρο το σπίτι, τους σωλήνες και τα δωμάτια που θα υπάρχουν, ξέρουν το πόσο ψηλά θα βρίσκεται η οροφή. Από την άλλη, οι κηπουροί απλώς σκάβουν μια τρύπα, φυτεύουν τον σπόρο τους και βλέπουν το φυτό να μεγαλώνει. Νομίζω πως όλοι οι συγγραφείς είναι εν μέρει αρχιτέκτονες και εν μέρει κηπουροί, όμως πάντα κλίνουν προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά. Εγώ είμαι κατά κύριο λόγο κηπουρός.

3. Η ιστορική έρευνα είναι σημαντική, όμως η πλοκή είναι σημαντικότερη.

Επειδή δεν ξέρω αν έχω τις κατάλληλες γνώσεις προτού γράψω ένα μυθιστόρημά μου, προσπαθώ πάντα να μαθαίνω όσο το δυνατόν περισσότερα για το θέμα που με ενδιαφέρει (για τον Μεσαίωνα στην περίπτωση του Παιχνιδιού του Στέμματος, ή για τα ατμόπλοια και την εποχή πριν από τον Εμφύλιο στην περίπτωση του Ονείρου του Μισισιπή) διαβάζοντας ό,τι βρω μπροστά μου.

Βέβαια, ένας συγγραφέας δεν πρέπει να αναλώνεται κάνοντας υπερβολική έρευνα. Είναι λάθος να προσπαθείς να στριμώχνεις σε μια ιστορία όλες τις γνώσεις που απέκτησες για μια συγκεκριμένη περίοδο. Η έρευνα είναι μεν σημαντική ώστε να χτίσετε τα θεμέλιά σας, αλλά το πραγματικά σημαντικό στοιχείο είναι η ίδια η πλοκή.

4. Πρέπει να μάθετε να σβήνετε.

Δεν ήθελα να κόψω τα καλά στοιχεία του έργου μου –τις σκηνές, τους διαλόγους, τη δράση– οπότε ξαναδιάβαζα τα κείμενά μου πετώντας αχρείαστες προτάσεις και λέξεις, κόβοντας το λίπος και αφήνοντας τον μυ. Αυτή η διαδικασία ήταν τόσο χρήσιμη που άρχισα να την υιοθετώ συχνά. Είναι το τελευταίο πράγμα που κάνω καθώς γράφω. Τελειώνω το βιβλίο, και μετά το ξαναδιαβάζω, κόβοντας, κόβοντας, κόβοντας. Έτσι δημιουργείται ένα πιο λιτό, πιο δυνατό κείμενο.

5. Γράψε όσα ξέρεις

Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Πρέπει να κοιτάξετε μέσα στον ίδιο σας τον εαυτό, ώστε οι χαρακτήρες σας να μοιάζουν αληθινοί. Αν πρόκειται να γράψετε για έναν χαρακτήρα που βιώνει τον θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου, πρέπει να σκάψετε βαθιά μέσα σας, και να αναρωτηθείτε: «Θυμάσαι τότε που έχασες εκείνο το κοντινό σου πρόσωπο;» Ακόμα κι αν είναι μονάχα ένας σκύλος που αγαπούσατε όταν ήσασταν μικροί. Πρέπει να ανακαλύψετε τη συναισθηματική ενέργεια που κυλάει στις φλέβες σας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα