Γαλλία: Ο Μισέλ Μπαρνιέ υποψήφιος για την προεδρία

27.08.2021 / 7:47
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
barnier

Την απόφασή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο άνθρωπος που σήκωσε το «βάρος» του Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ήταν ο διαπραγματευτής της. Τέσσερις πλέον οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2022.

Ο 70χρονος Μισέλ Μπαρνιέ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ’22, προβάλλοντας το όραμα της γαλλικής δεξιάς για τη «συμφιλιωμένη Γαλλία».

Ο Μπαρνιέ, στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains, LR, δεξιά) δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 πως θέλει να «περιορίσει και να ελέγξει τη μετανάστευση, να ξαναβάλει τη δουλειά, την αξιοσύνη στο επίκεντρο της κοινωνίας μας, να δώσει αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής που ανατρέπει τα πάντα».

«Είμαι υποψήφιος για να γίνω ένας πρόεδρος που θα σέβεται τους Γάλλους και θα κάνει σεβαστή τη Γαλλία. Βρισκόμαστε σε πολύ απαιτητικούς καιρούς. Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι επικίνδυνος, ασταθής, εύθραυστος. Η χώρα μας πάει άσχημα. Χρειάζεται εναλλακτικός δρόμος για να συμφιλιωθούμε, να ενωθούμε και να δράσουμε μαζί αληθινά», εξήγησε στην εφημερίδα Le Figaro το βράδυ της Πέμπτης (26.08.2021).

Αναφερόμενος στην ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως η χώρα του «έχει ηθικό καθήκον να προσφέρει άσυλο» σε εκείνους «που εργάστηκαν για αυτήν», αλλά «πρέπει να επίσης να πούμε ότι δεν θα υποδεχθούμε τους πάντες», επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να υπάρξει «μορατόριουμ» στη μετανάστευση ώστε να αναδιαμορφωθούν «όλες οι διαδικασίες» και να υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών για να «συμβάλλουν να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές με αντάλλαγμα τη δική μας αναπτυξιακή βοήθεια».

Δεσμεύθηκε να «εντείνει τον αγώνα εναντίον του τζιχαντισμού παντού» και να αφιερώσει «το 3% του ΑΕΠ» στην άμυνα και στην έρευνα.

Η είσοδος του Μπαρνιέ στην κούρσα αυξάνει σε τέσσερις τους υποψήφιους στην εσωκομματική διαδικασία των LR. Το κόμμα αναμένεται τον Νοέμβριο, αν κανένας από τους τέσσερις δεν έχει ξεχωρίσει, να επιλέξει τον υποψήφιό του.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πέραν του ότι ανέλαβε να χειριστεί τη διαπραγμάτευση για το Brexit εξ ονόματος της ΕΕ, έχει μακρά σταδιοδρομία: διετέλεσε βουλευτής, γερουσιαστής και μέλος πολλών κυβερνήσεων της γαλλικής δεξιάς τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Γεωργίας κ.ά.). Υπήρξε επίσης δύο φορές μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1999-2004 και 2010-2014).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα