Γαλλία: Η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς στην Εθνοσυνέλευση

02.07.2022 / 10:02
ka 31

Η νέα μορφή της ακροδεξιάς στη Γαλλία αποτυπώθηκε και στη διαδικασία εκλογής των έξι αντιπροέδρων της Εθνοσυνέλευσης.

Η κυβερνητική παράταξη, συνεπικουρούμενη από τη δεξιά και την ακροδεξιά υποστήριξε ότι θα έπρεπε ν κατανομή να δώσει και δύο θέσεις αντιπροέδρων στον Εθνικό Συναγερμό, τη μετεξέλιξη δηλαδή του Εθνικού Μετώπου, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν.

Η διαδικασία της εκλογής ήταν αρκετά επεισοδιακή, καθώς οι βουλευτές της NUPES, της συμμαχίας που διαμορφώθηκε ύστερα από την πρόταση του Ζαν Λυκ Μελανσόν για κοινή εκλογική κάθοδο της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές, αρνήθηκαν να πάνε με τη λογική της συνεννόησης, κάτι που οδήγησε στο να εκλεγούν οι δυο αντιπρόεδροι της άκρας δεξιάς με τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης και της Δεξιάς.

Αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις της Αριστεράς που κατηγόρησε τόσο την Αναγέννηση, τον εκλογικό συνασπισμό γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν, όσο και τη δεξιά των Ρεπουμπλικανών, ότι συνεργάστηκαν ανοιχτά με την Άκρα Δεξιά.

Ούτως ή άλλως, η Αριστερά ήταν οργισμένη και γιατί δεν μπόρεσε να πάρει μία από τις τρεις σημαντικές θέσεις των Κοσμητόρων, καθώς εκεί την ψηφοφορία την κέρδισε η συνεργασία ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη και του Ρεπουμπλικανών που μοιράστηκαν 2-1 τις τρεις θέσεις. Μόνη σημαντική επιτυχία της Αριστεράς η εκλογή του Ερίκ Κοκερέλ στην προεδρία της σημαντικής Επιτροπής Οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης.

Ο πυρήνας της αντιπαράθεσης είναι εάν η Άκρα Δεξιά θα αντιμετωπιστεί στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ως μια δύναμη εκτός «δημοκρατικού τόξου» απέναντι στην οποία θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής πολιτική «υγειονομική ζώνη», ή εάν, αντίθετα, θα αντιμετωπιστεί ως μια ακόμη δύναμη της ευρύτερης «δεξιάς» που θα έχει τη μεταχείριση μιας κανονικής κοινοβουλευτικής δύναμης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα