Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να συντάξει τη λίστα των «πράσινων» τρίτων χωρών μέχρι τις 9 Ιουνίου

23.05.2021 / 20:28
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
e899a18e71c34a31ae67aee4ee828af8

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συντάξουν μέχρι τις 9 Ιουνίου τον κατάλογο των μη ευρωπαϊκών χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Ο στόχος είναι να έχουμε αυτόν τον κατάλογο στις 9 Ιουνίου, δηλαδή πολύ γρήγορα», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στην εκπομπή Le Grand Jury των μέσων ενημέρωσης RTL, Le Figaro και LCI.

Οι πολίτες των χωρών αυτής της «πράσινης» κατηγορίας θα μπορούν να έρχονται στην Ευρώπη «χωρίς καμία δυσκολία, εκτός από τους απολύτως απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Εκτός από την «πράσινη» κατηγορία θα υπάρξει και μια «πορτοκαλί» λίστα στην οποία θα περιλαμβάνονται χώρες, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί –με κάποιο από τα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την ΕΕ– καθώς και μια «κόκκινη», για τις χώρες στις οποίες θα επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί.

Στην «κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται επί του παρόντος η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ινδία.
Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι «27» συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κοροναϊού.

Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 και από τον επόμενο μήνα θα συντάξει μια λίστα, που θα αναθεωρείται τακτικά, των τρίτων χωρών οι πολίτες των οποίων, εμβολιασμένοι ή μη, θα μπορούν να μπαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Προβληματίζει η ινδική παραλλαγή
Η Γαλλία σκέφτεται να ζητήσει πιο περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της ινδικής παραλλαγής του νέου κοροναϊού που κυκλοφορεί στη χώρα αυτή, παραδέχτηκε ο Λε Ντριάν. «Η ινδική παραλλαγή προκαλεί προβλήματα, εγείρει ερωτηματικά. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», σημείωσε.

Λόγω της ινδικής παραλλαγής η Γερμανία αποφάσισε ότι από σήμερα όσοι επισκέπτες φτάνουν στη χώρα από τη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, ακόμη και αν υποβληθούν σε τεστ για την Covid-19 και βγει αρνητικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα