Γαλλία: Ενεργοποιήθηκε η συμφωνία πώλησης 12 Rafale στην Κροατία αντί €1 δισ.

25.11.2021 / 15:25
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
RAFALE__11_

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ενεργοποίησαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ την πώληση 12 αεροσκαφών μάχης Rafale στην Κροατία, έναντι περίπου ενός δισεκ. ευρώ.

Στη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης και στη συνέχεια οι υπουργοί Άμυνας των χωρών τους υπέγραψαν το συμβόλαιο που σχετίζεται με τα Rafale, τα οποία κατασκευάζονται από την Dassault Aviation.

Με την απόκτηση των αεροσκαφών αυτών, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, το Ζάγκρεμπ αναμένει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να υλοποιήσει την πιο σημαντική εξοπλιστική συμφωνία από την εποχή της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

“Δεν πρόκειται μόνο για ένα εμπορικό συμβόλαιο, αλλά και για την ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας” ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα πρώτα έξι Rafale θα παραδοθούν ανάμεσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και τις αρχές του 2024, και τα υπόλοιπα έξι την άνοιξη του 2025.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κροατίας να ενταχθεί στον χώρο ανοικτών συνόρων Σένγκεν και στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος (ευρωζώνη).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα