Γαλλία – Εκλογές: Σήμερα το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των τριών υποψηφίων

25.06.2024 / 17:36
Εμανουέλ-Μακρόν.jpeg

Οι τρεις κύριοι πολιτικοί συνασπισμοί, που παίρνουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας θα συγκρουστούν απόψε σ’ ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ την ώρα που η άκρα δεξιά έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις και ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποιεί για κίνδυνο «εμφύλιου πολέμου», αν κερδίσουν οι αντίπαλοί του.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ για την απερχόμενη προεδρική πλειοψηφία, ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), και ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μανουέλ Μπομπάρ, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αριστεράς, έχουν ραντεβού στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) γι’ αυτή την πρώτη μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση στην τελική ευθεία μιας υψηλής εντάσεως προεκλογικής εκστρατείας-αστραπή.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά θεωρείται πως έχει τα περισσότερα να χάσει στη διάρκεια της αποψινής βραδιάς. Μετά την επιτυχία του στις ευρωεκλογές, ο Εθνικός Συναγερμός κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το 36% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με το Ifop. Προηγείται του συνασπισμού της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο (29,5%) και του προεδρικού στρατοπέδου (20,5%).

Τίποτε μέχρι τώρα δεν φαίνεται να ανακόπτει τη δυναμική του για την πρωθυπουργία: ούτε η αοριστία του στρατοπέδου του για την ενδεχόμενη κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ούτε η δηλωμένη άρνησή του να αναλάβει την πρωθυπουργία, αν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά το δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.

Στο προεδρικό στρατόπεδο, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικρίνεται απ’ όλες τις πλευρές επειδή διέλυσε την Εθνοσυνέλευση μετά την αποτυχία των υποψηφίων του στις τελευταίες ευρωεκλογές, πολλαπλασιάζει τις παρεμβάσεις παρά τις προειδοποιήσεις από συμμάχους του και την πτώση της δημοτικότητάς του.

Το στρατόπεδό του φαίνεται να είναι το πιο εξασθενημένο από τους τρεις συνασπισμούς που συμμετέχουν στις εκλογές, ακόμα και στην περίπτωση που συμμαχήσει με τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς που αντιτίθενται στον Εθνικό Συναγερμό (7-10%).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα