Γ. Καββαθάς : «Τιμωρούν την εστίαση! Έρχονται νέα λουκέτα!»

31.10.2020 / 14:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ÅÉÊÏÍÅÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÁÄÅÉÁ ÁÁÈÇÍÁ ÊÁÉ ÔÁ ÊËÅÉÓÔÁ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁÔÁ ÅÓÔÉÁÓÇÓ ËÏÃÙ ÔÙÍ ÌÅÔÑÙÍ ÐÑÏËÇØÇÓ ÃÉÁ ÔÏÍ ÊÏÑÏÍÏÉÏ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως τονίζει: «Ο κλάδος έχει στοχοποιηθεί, αφού όταν μιλάμε για μέτρα εννοούμε μόνο την εστίαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο κλάδος είναι η πηγή της διασποράς του κορονοϊού. Τα εστιατόρια στην πλειονότητά τους τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και η παραβατικότητα δεν ξεπερνά το 1%. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν  τεράστιες ευθύνες στην Πολιτεία για διασπορά του ιού, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων μέτρων που πήρε, μετά την εκκίνηση της οικονομίας.  

Δεν νοείται να έχουμε 100% πληρότητα στα αεροσκάφη και 85% πληρότητα στα πλοία χωρίς να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης, όταν στα εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα πληρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και παρ’ όλα αυτά τα νέα μέτρα να απευθύνονται και πάλι στην εστίαση!

Είναι σαφές ότι ο κλάδος θα έχει λουκέτα. «Η εστίαση στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί όπως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα στην Γαλλία τα εστιατόρια κλείνουν νωρίς, αφού και ο κόσμος τρώει έξω νωρίς. Όμως, εδώ η κουλτούρα είναι διαφορετική. 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πόσα απ’ αυτά θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.  Εκτός κι εάν υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης όπως μείωση 40% του ενοικίου από τον Οκτώβριο και μετά, επιδότηση 100% του μισθολογικού κόστους και χρηματοδοτικό πρόγραμμα στοχευμένο για την εστίαση. 

Επίσης,  χρειάζεται να τελειώσουμε με το κούρεμα υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.  Μην ξεχνάμε ότι η εστίαση είναι κλάδος εντάσεως, καθώς λειτουργούν 80.000 επιχειρήσεις, απασχολεί 330.000 εργαζόμενους, επηρεάζοντας κοντά στο 1 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, από τον πρωτογενή τομέα και τη βιομηχανία μέχρι μηχανικούς, δικηγόρους, υγειονομικούς. 

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η μείωση του κύκλου εργασιών στον κλάδο έφθασε στο 60%, ενώ  στα ίδια επίπεδα κινείται και το τρίτο τρίμηνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ και σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, εστιατόρια που δεν ανοίξανε την προηγούμενη σεζόν,  ίσως να μην ανοίξουν ποτέ ξανά!».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα