Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος»

10.07.2022 / 11:30
ÓõíÝ÷éóç ôçò óõæÞôçóçò åðß ôùí áíáèåùñçôÝùí äéáôÜîåùí ôïõ ÓõíôÜãìáôïò, ôçí Ôñßôç 19 Íïåìâñßïõ 2019. 
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας εκτός αν προκύψει σοβαρό εθνικό ζήτημα, κάτι που τώρα δεν υπάρχει. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμικός. Δεν έχουμε κατεβάσει τα μανίκια και συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας», δηλώνει στον Max fm 93,4 και στο «Νεολόγο» ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον απόηχο της θέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, διαμήνυσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε μιλώντας στον Max fm 93,4 ότι: «Τα κόμματα είναι λογικό να προετοιμάζονται για τις εκλογές. Έχει απομείνει ένας χρόνος, όμως η κυβέρνηση έχει πολλά ακόμη να κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Με τον ίδιο νόμο οι εθνικές, αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο»

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σε ερώτηση για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και την ενδεχόμενη χρονική μετατόπιση των αυτοδιοικητικών εκλογών, διαψεύδοντας και στις δύο περιπτώσεις πως υπάρχει τέτοια βούληση στο κυβερνητικό επιτελείο. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για αυτοδυναμία της ΝΔ, αφού σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις προηγείται σταθερά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε «μακρινό το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης».

«Πιστεύουμε στην αυτοδυναμία, για ασφάλεια και προοπτική στη χώρα, με συνθέσεις και συγκλίσεις για αποτελεσματικό μέλλον. Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε διχαστικό λόγο και πολιτική τοξικότητα. Θα θέσουμε στην κρίση των πολιτών την ατζέντα μας και θα τη συγκρίνουν με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα πεπραγμένα και τα λόγια της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε επιπρόσθετα.

«Στηρίξαμε με 52 δισ και θα συνεχίσουμε»

Ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στη στήριξη των πολιτών στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει στηρίξει τους πιο αδύναμους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με 51 δισεκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει να το κάνει, σε πλήρη αντιστοιχία με τις δημοσιονομικές της δυνατότητες και με ισορροπία». Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκτακτης στήριξης το φθινόπωρο. «Δεν είναι προεκλογικές παροχές. Διαχρονικά βοηθάμε τους πολίτες, με στοχευμένες παρεμβάσεις, ελαφρύνσεις, αναπτυξιακά κίνητρα και τόνωση της εργασίας», υποστήριξε.

Αίσθηση πάντως του υπουργού Επικρατείας είναι ότι «ο καταναλωτής θα δει σαφέστατη μείωση με σχεδόν πλήρη απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», σε ότι αφορά στην ενέργεια και στο ρεύμα. «Μία εταιρεία ενέργειας δεν μπορεί να παράγει υπερκέρδη, και αυτός είναι ένας κανόνας που εμείς θέσαμε», πρόσθεσε. Έτσι, συνέχισε, η χρηματοδότηση για την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής γίνεται μέσω του 90% των επιπλέον κερδών των εταιρειών ενέργειας που παρήχθησαν αυτήν την περίοδο. Υπογράμμισε, δε, ότι το σχέδιο της ελληνικής πολιτείας ενεκρίθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς καμία παρατήρηση, με άλλα λόγια «θεωρήθηκε πρότυπο για την απορρόφηση της ρήτρας». Αντιθέτως, «η ιδέα του πλαφόν είναι ανεφάρμοστη», ανέφερε φέρνοντας τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου εκεί η ενέργεια είναι πολύ ακριβότερη της Ελλάδας, χωρίς κανένα όφελος για τους καταναλωτές.

«Κεντρική η θέση της Αχαΐας στις υποδομές»

Σχετικά με τα ζητήματα των υποδομών στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαιτέρως για το τρένο και την Πατρών-Πύργου, δήλωσε: «Έχουμε την καλή τύχη, με οργάνωση, να έχουμε λάβει χρήματα από την Ευρώπη και μάλιστα τα περισσότερα σε αναλογία πληθυσμού, μέσω του ταμείου ανάκαμψης. Δημιουργούμε έργα που θα μείνουν στις επόμενες γενιές. Στην Αχαΐα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα λόγω του κάκιστου σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στην Πατρών-Πύργου, ένα έργο που προχωρά και θα ολοκληρωθεί. Το ίδιο συνέβη και με το τρένο. Όλα απεμπλέκονται και θα προχωρήσουν. Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο υποδομών, με την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο».

«Ανεβασμένο το ηθικό των Ελλήνων»

Άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Επικρατείας, είχε αναφέρει, για το ηθικό των ελλήνων και τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας: «Τέτοιο ανεβασμένο ηθικό δεν είχαμε ποτέ ως Έλληνες. Για πρώτη φορά από δεκαετίες μεγάλωσε η Ελλάδα, είχαμε επέκταση χωρικών υδάτων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο. Έχουμε στρατηγικές συμμαχίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, από τις οποίες αναμένουμε αμοιβαία συνδρομή. Έχουμε τη στρατηγική συμφωνία για την οριοθέτηση με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αν σήμερα δεν είμαστε περήφανοι για την εξωτερική πολιτική και άμυνά μας, δεν θα είμαστε ποτέ».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα