Φυλακές: Υπερπληθυσμό, ελλείψεις προσωπικού και άθλιες συνθήκες, διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

02.09.2023 / 10:19
fa10

Απογοητευτικά και ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, για την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και εν γένει στο σωφρονιστικό μας σύστημα.

Τα δύο κυρίαρχα προβλήματα που διαπίστωσε η επιτροπή CPT είναι αυτά του υπερπληθυσμού και της χρόνιας έλλειψης προσωπικού, τα οποία επέτειναν, όπως επισημαίνει, τις πολλές πρόσθετες ελλείψεις στις φυλακές που επισκέφθηκε.

Αυτές περιλαμβάνουν «πολύ κακές υλικές συνθήκες, έλλειψη υγιεινής, απουσία κατάλληλου προσωπικού, υψηλά επίπεδα βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων, καθώς και ανεπαρκής και ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη στις φυλακές».

Συγκεκριμένα, μια αντιπροσωπεία της επιτροπής πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου 2022 – επίσκεψη που θεωρήθηκε από την Επιτροπή «απαραίτητη υπό τις περιστάσεις», ενώ ήταν η δέκατη ένατη επίσκεψη στη χώρα μας και απ’ ό,τι περιγράφεται σχεδόν κάθε φορά επισημαίνουν τα ίδια προβλήματα, στα οποία δεν δίδεται λύση.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να εξετάσει τη μεταχείριση και τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που κρατούνται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης την πτέρυγα τρανς στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και πραγματοποίησε επισκέψεις σε ορισμένους χώρους του Ειδικού Κέντρου Υγείας των Φυλακών Κορυδαλλού και του Ανδρικών Φυλακών.

Η CPT παραμένει ανήσυχη για την άσχημη κατάσταση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος και την προφανή έλλειψη μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συστάσεων της Επιτροπής, που περιέχονται σε προηγούμενες εκθέσεις επισκέψεων για τη βελτίωσή της, σημειώνεται στην έκθεση.

Ειδικά για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κορυδαλλού, η επιτροπή τονίζει πως «η θεραπεία των ασθενών βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη φαρμακοθεραπεία, χωρίς να προσφέρονται πραγματικές εργοθεραπευτικές δραστηριότητες. Δεν υπήρχε ατομικό σχέδιο θεραπείας και η τήρηση ιατρικού αρχείου ήταν ανεπαρκής».

Και προσθέτει: «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά από την τραγική υποστελέχωση: δεν υπήρχε τακτικός ψυχίατρος και μόνο μία εκπαιδευμένη νοσοκόμα στον χώρο για 170 ασθενείς. Η καθημερινή διαχείριση του νοσοκομείου ανατέθηκε σε μια μικρή ομάδα σωφρονιστικών υπαλλήλων, που δεν είχαν λάβει επίσημη εκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα