Φτωχός… συγγενής η Πάτρα για το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας με «χρυσή βίζα»

08.04.2023 / 9:00
1_6

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Χαμηλό έως και μηδενικό είναι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την αγορά ακινήτων στην περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας, μέσω του προγράμματος «χρυσής βίζας», το οποίο στοχεύει να προσελκύσει επενδυτές και ξένο συνάλλαγμα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας τους ως αντάλλαγμα την ελληνική υπηκοότητα και κατά επέκταση την ευρωπαϊκή.

Το πρόγραμμα αυτό έδειχνε να έχει μια δυναμική την διετία του 2018 – 2020, σε διαφορές περιοχές της επικράτειας, κυρίως τουριστικές και όχι στη Δυτική Ελλάδα, όμως η δυναμική αυτή «πάγωσε» με τον ερχομό της πανδημίας και της καραντίνας.

Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι αιτήσεις για έκδοση παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσής βίζας» παρουσίασαν ανάκαμψη, γεγονός που ερμηνεύεται ως αντίδραση των αντανακλαστικών της αγοράς μετά τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πιο αναλυτικά το όριο των 250.000 ευρώ ως το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τους κατόχους της «χρυσής βίζας» ανεβαίνει από τις 30 Απριλίου και μετά για της περιοχές της Βόρεια, της Κεντρικής και της Νότιας Αθήνας, για την Θεσσαλονίκη, αλλά και για κορυφαία τουριστικά νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, στα 500.000 ευρώ.

Στις 250.000 ευρώ η Αχαΐα

Η Πάτρα και η περιοχή της Αχαΐας μένει στις 250.000 ευρώ, όπως και όλες οι άλλες περιοχές της επικράτειας. Ο νομός έτσι και αλλιώς ήταν εκτός της δυναμικής που είχε δείξει η χρυσή βίζα στην προσέλκυση επενδυτών τη διετία του 2018 – 2020.

Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για το πρόγραμμα αυτό για την προσέλκυση επενδυτών (στοιχεία που αναφέρονται πριν από τη πανδημία) ότι η Λευκάδα είχε καταγράψει 650 αγορές ακινήτων και η Αθήνα κοντά στις 4.000.

Το 2022 και μπαίνοντας σε μία φάση ανάκαμψης του προγράμματος δεν δείχνει να αλλάζει κάτι για την περιοχή μας.

Οι τρεις Κινέζοι επενδυτές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Νεολόγου» των Πατρών και ρωτώντας διάφορα γνωστά κτηματομεσιτικά γραφεία για το θέμα, μόλις ένα γραφείο είχε τρεις πελάτες που αγόρασαν ακίνητο μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας» και αυτό πριν από την πανδημία.

 Ήταν τρεις επενδυτές που πήραν από ένα διαμέρισμα εντός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Όπως λένε στον κλάδο πρόκειται για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την Πάτρα καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει κίνητρα σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν θα προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου ή σε μία επένδυση, αλλά έχουν την δυνατότητα να αφήσουν ξένο συνάλλαγμα στην τοπική αγορά.

Ο τουρισμός και οι υποδομές

Βασικός λόγος που η Πάτρα δεν είναι στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών που ψάχνουν τρόπους για να εξασφαλίσουν την υπηκοότητα και την άδεια διαμονής, είναι η έλλειψη καίριων υποδομών, αλλά και οι χαμηλές επιδόσεις που έχει στον τουριστικό τομέα και στην προσέλκυση επισκεπτών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών που προχωρούν σε μία τόσο μεγάλη επένδυση, αγοράζοντας ένα ακίνητο σε κάποια πόλη ή σε κάποιο νησί μπορεί να μην διαμένει εκεί μόνιμα, έχει υπάρξει όμως πρώτα τουρίστας του προορισμού αυτού, έχοντας σχηματίσει μια άποψη για τη ποιότητα ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης.

Η Πάτρα αντίθετα έχει ελάχιστους επισκέπτες και ακόμα πιο ελάχιστους που να έχουν ένα υψηλό εισόδημα. Δεν έχει επίσης ούτε αεροδρόμιο, ούτε σιδηροδρομικό δίκτυο, ούτε άλλες υποδομές που στα μάτια των επενδυτών είναι απαραίτητες για να έχει μια προοπτική η επένδυση τους.

Η μείωση του ορίου επένδυσης

Μια λύση για την προσέλκυση επενδυτών θα ήταν η άμεση εφαρμογή της δυνατότητας που δίνετε μέσω της ΚΥΑ να διαφοροποιείτε το ύψος επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές της επικράτειας, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη και η γεωγραφική θέση.

Για παράδειγμα σε Περιφέρειες που πρέπει να στηριχθούν οικονομικά – όπως η Δυτική Ελλάδα, – θα μπορούσε μειωθεί κατά 25% ή και το 30% το όριο του ύψους της επένδυσης, με στόχο η περιοχή να προσελκύσει πιο εύκολα ξένους επενδυτές.

2.767 νέες άδειες επενδυτικής μετανάστευσης το 2022 (ένθετο)

Η Ελλάδα προσφέρει χρυσές βίζες, με μία από τις πιο γρήγορες διαδικασίες απόκτησης διαμονής. Οι αλλοδαποί που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν άδεια εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Μέχρι το 2019, η «χρυσή βίζα» χορηγούνταν μόνο με επένδυση σε ακίνητο με κατ΄ ελάχιστη αξία τις 250.000 ευρώ. Πλέον, οι άδειες, εκτός από την αγορά ακινήτου, χορηγούνται και με επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις.

Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Συνολικά, το 2022 εκδόθηκαν 2.767 νέες άδειες επενδυτικής μετανάστευσης, αριθμός αυξημένος κατά 81% έναντι του 2021, όταν είχαν χορηγηθεί 1.525. Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό με 3.504 νέες άδειες. Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση νέων αδειών, αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξάνεται σε 5.547.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα