Φράγμα Πείρου – Παραπείρου: Η Μελέτη Δυνατοτήτων που το μετατρέπει σε πόλο έλξης επισκεπτών – Αναβάθμιση σε τρία στάδια

13.08.2022 / 12:30
FRAGMA

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Σημαντικά βήματα για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου πραγματοποιούνται καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Δυνατοτήτων η οποία περιλαμβάνει τις προτάσεις και τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε το Φράγμα να μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά και να αναβαθμιστεί εν γένει η περιοχή, με κύρια σημεία τους οικισμούς Αστέρι και Κριθαράκια.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών σας παρουσιάζει τα πρώτα σημεία της Μελέτης Δυνατοτήτων η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα στα τέλη Αυγούστου ωστόσο έχει ήδη παραδοθεί στον Δήμο Ερυμάνθου που είναι και ο αρμόδιος για την ανάπλαση των περιοχών που βρίσκονται δίπλα από το Φράγμα.

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου: Η Μελέτη Δυνατοτήτων που το μετατρέπει σε πόλο έλξης επισκεπτών – Αναβάθμιση σε τρία στάδια 4

Σπύρος Πολίτης: «Προστιθέμενη αξία και πόλος έλξης επισκεπτών»

Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με τον μηχανικό Σπύρο Πολίτη ο οποίος έχει αναλάβει και την πραγματοποίηση της Μελέτης Δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη: «Στην Μελέτη καταγράφονται οι δυνατότητες που υπάρχουν δομικά, αρχιτεκτονικά και χωροταξικά, ελεύθερων οικοπέδων, ώστε πάνω στα αποτελέσματα που θα προκύψουν να σχεδιαστεί η βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη ανάπλαση της περιοχής σε βάθος δεκαετίας».

Η γενικότερη ανάπλαση της περιοχής πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια. 

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου: Η Μελέτη Δυνατοτήτων που το μετατρέπει σε πόλο έλξης επισκεπτών – Αναβάθμιση σε τρία στάδια 5

Το πρώτο στάδιο

Σύμφωνα με την Μελέτη, το πρώτο βήμα είναι ο Δήμος Ερυμάνθου μέσω των απαλλοτριωμένων τεμαχίων να αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης σε κάποιο από τα τρία προτεινόμενα που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία δεν χρησιμεύουν στο έργο και μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία ενός πρώτο χώρου υποδοχής επισκεπτών. Όπως μας είπε ο Σπύρος Πολίτης: «Mέχρι σήμερα ο Δήμος δεν κατέχει κανένα από τους απαλλοτριωμένους χώρους και πλέον θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε μέσα σε έναν χρόνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να ξεκινήσει η υλοποίηση της δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου».  

Στο οικόπεδο που θα επιλεχτεί και θα το διαχειρίζεται ο Δήμος Ερυμάνθου, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων, παγκάκια, υπερηψωμένο παρατηρητήριο καθώς και η δημιουργία ενός αναψυκτηρίου ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν το Φράγμα, αλλά και την χλωρίδα και την πανίδα που πλέον διαβιεί στη περιοχή όπως σπάνια πτηνά, ψάρια και άλλα ζώα κ.ά.

Το δεύτερο στάδιο

Βασικές παράμετροι για την υλοποίηση του δεύτερου σταδίου σύμφωνα με τον κ. Πολίτη είναι η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος, αλλά και ο χωροταξικός σχεδιασμός με επίκεντρο τη περιοχή πέριξ του Φράγματος αλλά και τους οικισμούς που γειτνιάζουν όπως αυτός του Αστερίου αλλά και του οικισμού Κριθαράκια.

Μόλις ο χωροταξικός σχεδιασμός ολοκληρωθεί πλέον το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός Πάρκου όπου θα δίνονται πολλές διαφορετικές διαδραστικές δυνατότητες στους επισκέπτες για να γνωρίσουν το έργο και την περιοχή. Συγκεκριμένα στο Πάρκο θα μπορούν να φιλοξενούνται μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και την υπόλοιπης χώρας όπου μέσω των νέων τεχνολογιών και με την χρήση εικονικής πραγματικότητας θα μπορούν να ξεναγηθούν στο Φράγμα, να γνωρίσουν τα στάδια κατασκευής του καθώς και την ιστορικότητας της περιοχής, τα μοναδικά αλώνια και τους νερόμυλους της περιοχής καθώς και την μυθολογική πλευρά της, με επίκεντρο την επίσκεψη του ήρωα Ηρακλή στη περιοχή για τον τέταρτο  άθλο του που ήταν το κυνήγι και η θανάτωση του Ερυμάνθιου κάρπου.

Το τρίτο στάδιο

Τρίτο και πιο μεγαλόπνοο στάδιο είναι η αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου του Φράγματος κάτι το οποίο όμως σύμφωνα με τον κ. Πολίτη δεν είναι ιδιαίτερο εύκολο αφού το νερό του Φράγματος συλλέγεται και διαχειρίζεται αποκλειστικά ως πόσιμο νερό και όχι ως νερό άρδευσης ή για την λειτουργία κάποιοι υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον μιλάμε για καθαρά πόσιμο νερό η όποια αξιοποίηση θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την προστασία της ποιότητας του νερού ώστε να μην επιβαρυνθεί. Στο πλαίσιο αυτό στην Μελέτη Δυνατοτήτων αναφέρονται διάφορες δράσεις που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το σημείο όπως κωπηλατικοί αγώνες, ιστιοπλοϊα κ.ά., ενώ στον αντίποδα και για τους ίδιους λόγους δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στη λίμνη αγώνες κολύμβησης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου: Η Μελέτη Δυνατοτήτων που το μετατρέπει σε πόλο έλξης επισκεπτών – Αναβάθμιση σε τρία στάδια 6

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα