Φόβος του ΣΥΡΙΖΑ μη «στηθούν» δυο εξεταστικές – Τι ζητά ο Τσίπρας

19.10.2021 / 7:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
tsipras_vouli181021-2048x1395

Στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα  και την δημοσκοπική εταιρεία OpinionPoll έχει ρίξει πλέον το βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες το δικαίωμα που έχει η αντιπολίτευση – βάση του Συντάγματος- να ελέγξει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Πέμπτη, στην επιτροπή των προέδρων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διαδικασίας. Η χθεσινή (18.10.2021) αναφορά ωστόσο του πρωθυπουργού να επεκταθεί η έρευνα μέχρι το 2015 χτύπησε συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να αποδυναμώσει το αίτημα τους για εξεταστική επιτροπή.

Καθώς μάλιστα, βάσει του Συντάγματος, δεν υπάρχει η διαδικασία της συγχώνευσης των δυο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όλα δείχνουν ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο θα υπάρχουν δυο εξεταστικές επιτροπές για το ίδιο θέμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή φοβούνται ότι την μία μέρα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να αποφασίσει για την δική τους πρόταση και την επομένη θα ξανασυνεδριάσει για να εγκρίνει την πρόταση της ΝΔ.

Με βάση τις δηλώσεις όλων των κομμάτων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει, όπως επίσης και της ΝΔ. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε, όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να απαξιώσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα η οποία έχει συγκεκριμένη στόχευση στο να αναδείξει τις διαδικασίες για το πώς μοιράστηκε το δημόσιο χρήμα μέσω της λίστας Πέτσα.about:blankhttps://9025304b18a80f5e4984e8f5891a7603.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Για τον λόγο αυτό, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να ζητά από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόταση του κόμματος του και στην συνέχεια η αρμόδια επιτροπή να καθορίσει τον χρόνο που θα ξεκινήσει ο έλεγχος. Ακόμα δηλαδή και από το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι τώρα η ΝΔ μιλά για το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί στο θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ από κρατική επιχορήγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρα αναφερόμενος πάντως χθες στη Βουλή στο θέμα της λίστας Πέτσα έφερε και δυο συγκεκριμένα παραδείγματα για τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα χρήματα. «Μεταξύ άλλων 20.000 ευρώ δόθηκαν στο Βεργίνα TV, κανάλι του κουμπάρου του Άδωνι Γεωργιάδη, στο οποίο ισχυρίζονται πως Σόρος και Γκέιτς θέλουν τον εμβολιασμό. Ή σε κανάλι της Θράκης που δόθηκαν 16.000 ευρώ για να λέει πως στόχος της πανδημίας είναι να πεθάνουν 15.000 παιδιά για να παραχθεί ένα κιλό αδρενόχωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόσεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας ότι «ο τρόπος που μέσα από τις “λίστες Πέτσα” ενισχύθηκαν τα ΜΜΕ αποτελεί κάτι θεσμικά και δημοκρατικά απαράδεκτο. Δημόσιο χρήμα χορηγήθηκε με βασικό κριτήριο τις κυβερνητικές συμπάθειες».

Και πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος: «δεν έλειψαν περιπτώσεις στις οποίες Μέσα Ενημέρωσης που συστηματικά μεταδίδουν υλικό ενάντια στα εμβόλια και στη χρήση μάσκας, ενισχύθηκαν από μία καμπάνια που υποτίθεται ότι είχε ως στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Τόσο η λίστα Πέτσα όσο και οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με συγκεκριμένη δημοσκοπική εταιρεία, την Opinion Poll, έχουν κάνει το γύρο της Ευρώπης. Διεθνή ΜΜΕ έχουν ανακαλύψει ότι στην Ελλάδα κυβερνά ένας μικρός Κουρτς».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα