ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΣΤΑ
ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΛΑΝΕ
Η βιομηχανία που όταν πλήρωνε τους εργαζόμενους, γινόταν γιορτή στην πόλη και τα εμπορικά παρέμεναν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ
Οι Κινέζοι λένε πως μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις. Σήμερα λοιπόν θέλησα το αφήγημα μου να είναι πολλές εικόνες και λίγες λέξεις.
Κι έτσι πρέπει όταν υποκλινόμαστε στην πάλαι ποτέ κραταιά ΠΕΙΡΑΪΚΗ – ΠΑΤΡΑΪΚΗ, την βιομηχανία που έγινε έμβλημα της πόλης μας, που έδωσε εισόδημα και ελπίδα σε χιλιάδες οικογένειες, που στήριξε εκατοντάδες εμπορικά, συνεργεία, μηχανουργεία και πλήθος άλλων μικροεπαγγελματιών. Η βιομηχανία που όταν πλήρωνε τους εργαζόμενους, γινόταν γιορτή στην πόλη και τα εμπορικά παρέμεναν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ. Στη δεκαετία του 1960, η ΠΕΙΡΑΪΚΗ-ΠΑΤΡΑΪΚΗ είχε την δυνατότητα επεξεργασίας 15.000 τόνων βάμβακος, παραγωγική δυνατότητα υφασμάτων 23.000.000 περίπου μέτρων και φινιριστικές δυνατότητες στα 28.000.000 μέτρα. Ήταν η κορύφωση μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1919 από δύο φίλους, τον Χριστόφορο Κατσάμπα και τον Σταμούλη Στράτο. Και με την συμπαράσταση δύο συνεταίρων τον Αριστείδη Ζαφειρόπουλο και τον Τιμολέοντα Εμμανουήλ ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι προς την επιτυχία, με ένα μικρό βαφείο στην αρχή, ένα καλτσοπλεκτήριο κι ένα τυπωτήριο μαντηλιών κεφαλής….
Αεροφωτογραφία του βιομηχανικού συγκροτήματος της Π-Π στην Πάτρα
Μέτρο προς μέτρο το ύφασμα ελέγχεται πάνω στους ειδικούς πίνακες
Άποψη του υφαντηρίου στο εργοστάσιο της Π-Π στην Πάτρα
Μπομπινουάρ: Οι εργάτριες μεταφέρουν το νήμα από τα μασούρια των κλωστριών στις μπομπίνες
Προγνέστριες: Μετατρέπουν το φυτίλι σε πρόνημα για την τροφοδοσία των κλωστριών
Άποψη του τμήματος ιστών ζακάρ
Καλάνδρα: Μηχανή στιλβοποιήσεως των υφασμάτων στο φινιστήριο
Δημιουργία με το χέρι νέων σχεδίων στο εργαστήριο του τυποβαφείου
Βαφική μηχανή υφασμάτων
Τυπωτική μηχανή με τελάρα για την εκτύπωση σχεδίων πάνω σε υφάσματα
Ταχυτυπωτική κυλινδρική μηχανή για υφάσματα με σχέδια