Παρασκευή, 19.08.2022, 8:50 μμ

Φώτης Μπάρλος: Ο Πατρινός που δίνει τις εγκαταστάσεις του σε νεοφυείς επιχειρήσεις

08.12.2020 / 10:04
student-849823 (1)-ink

Πώς μια καινοτόμος ιδέα μπορεί να γίνει μια επιτυχημένη επιχείρηση; Το ερώτημα αυτό απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεν την επιχειρηματική ιδέα, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο να την «γειώσουν». Το να κάνεις μια ιδέα πραγματικότητα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και αυτό το γνωρίζουν, πολύ καλά, οι άνθρωποι της τοπικής αγοράς. Ανάμεσά τους και ο οικονομολόγος και δραστήριος τοπικός επιχειρηματίας Φώτης Μπάρλος, ο οποίος σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, έχει καταθέσει σε Δήμο Πατρέων και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μια σειρά προτάσεων για να στηριχθεί και να πάρει μπρος η τοπική οικονομία.

Ανάμεσα στις προτάσεις του κ. Μπάρλου, είναι και η ίδρυση θερμοκοιτίδας ανάπτυξης τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων σε χώρους φιλοξενίας χωρίς κόστος ενοικίασης. Οι θερμοκοιτίδες υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, δεν είναι κάτι νέο, ως πρακτική. Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν τα της αγοράς, θεωρούν ότι έχουν βοηθήσει σημαντικά στην επιχειρηματικότητα και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπάρλος, προτίθεται να φιλοξενήσει το εγχείρημα των θερμοκοιτίδων, προσφέροντας μέρος των εγκαταστάσεων του, από την επιχείρηση που λειτουργεί στην Πάτρα.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο Φώτης Μπάρλος είχε συνάντηση στα μέσα του Οκτωβρίου με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, παρουσία του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Γιώργου Παππά, ο οποίος στηρίζει στην πρόταση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μπάρλος παρουσίασε στον δήμαρχο μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Παραχωρεί ορόφους από την επιχείρησή του

Μιλώντας στο «Νεολόγο» ο κ. Μπάρλος, εξήγησε ότι ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με στόχο να ενισχύσει τη νεανική τοπική επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν, όπως μας είπε, κάποιους από τους ορόφους της επιχείρησής του, ώστε εκεί να στεγαστούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Κληθείς από τον «Νεολόγο» να εξηγήσει τους λόγους που ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Φώτης Μπάρλος, ανέφερε ότι στόχος του είναι να υποστηρίξει την τοπική νεανική επιχειρηματικότητα.

«Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήμουν υποψήφιος με την παράταξη του δημάρχου, εάν και είναι γνωστό ότι δεν ανήκω στον συγκεκριμένο χώρο. Το γεγονός της υποψηφιότητάς μου, με έκανε να δραστηριοποιηθώ εντονότερα και με το «μικρόβιο» του οικονομολόγου που έχω, με ώθησαν να σκεφτώ τρόπους για να προσφέρω στην πόλη μου και ιδιαίτερα στην περιοχή που ζω και εργάζομαι. Με αυτό το σκεπτικό κατέθεσα μια σειρά προτάσεων προς τον Κώστα Πελετίδη, τις οποίες πρόσφατα έκανα γνωστές με επιστολή και στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη. Οι προτάσεις αυτές έχουν υιοθετηθεί και υποστηρίζονται από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Γιώργο Παππά, ο οποίος ήταν παρών στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον δήμαρχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατρινός επιχειρηματίας και τόνισε πως: «Η πρωτοβουλία που έχω αναλάβει είναι στα πλαίσια δράσεων που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και ενίσχυσης – υποστήριξης τοπικών μικρών επιχειρηματικών σχημάτων και αυτοαπασχολούμενων στην πόλη μας. Βέβαια για να ευοδωθεί αυτό το εγχείρημα, απαιτούνται και άλλες συμπληρωματικές ενέργειες και κυρίως η σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων.

 Ένθετο

Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς και ο οικονομολόγος Φώτης Μπάρλος με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, κατέθεσαν μια σειρά προτάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με τη δημιουργία Δημοτικού Γραφείου – Φορέα Προώθησης Απασχόλησης & Τοπικής επιχειρηματικότητας από τον Δήμο Πατρών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Οι ενδεικτικοί άξονες που θα μπορούσε δραστηριοποιηθεί είναι οι παρακάτω:

1. Βέλτιστη ενημέρωση των άνεργων για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και τις ευκαιρίες κατάρτισης / επιμόρφωσης που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

2. Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης για την ανάπτυξη επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων των άνεργων

Δημιουργία μιας e-πλατφόρμας του Δήμου Πατρέων (επιχορηγείται πλήρως από την Ε. Ε.), η οποία μέσω διασύνδεσης της θα ενημερώνεται συστηματικά για τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

3. Παροχή λογιστικών υπηρεσιών με συμβεβλημένους λογιστές-καθ’ υπόδειξη οικονομικού επιμελητηρίου- για πιστοποιημένους μακροχρόνια άνεργους σε προνομιακά ειδικές τιμές σε συνεννόηση με τον Δήμο Πατρών.

4. Υλοποίηση ενημερωτικών ημερίδων σε όλα τα λύκεια του Δήμου από έμπειρο και άριστα καταρτισμένο προσωπικό, με σκοπό τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων μας, ώστε να μετριαστεί/μειωθεί η μελλοντική ανεργία.

5. Ενημέρωση τοπικών επιχειρήσεων ότι θα τους δίνεται κίνητρο πρόσληψης άνεργων συμπολιτών μας με μειωμένα δημοτικά τέλη για αυτές εφόσον προχωρήσουν σε πρόσληψη τους.

Έκτος της συγκεκριμένης δράσης, πολύτιμη και καθοριστική θα ήταν η παρουσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου στις παρακάτω δυνητικές δράσεις του Δήμου Πατρών:

1. Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης & Τοπικής επιχειρηματικότητας.

2. Δημιουργία Διαδικτυακής Πύλης Ενημέρωσης και Παροχής Υπηρεσιών για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης

3. Δημιουργία Θερμοκοιτίδας Νεοφύτων Επιχειρήσεων.

4. Δημιουργία μιας e-επαγγελματικής πλατφόρμας (χρηματοδοτείται πλήρως από προγράμματα της Ε. Ε.) μέσω της οποίας θα μπορούν οι τοπικοί μικρό-επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να ενημερώνονται για πηγές χρηματοδότησης και στήριξής τους, για προγράμματα απασχόλησης και νομοθετικά πλαίσια σχετικά με τη δράση τους.

6. Αξιοποίηση κτιρίων του Δήμου για την υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών και ανάπτυξη συλλογικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων της τοπικής αγοράς με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Φάνης Βγενόπουλος

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα