Φωτιά στην Κύπρο: Το νησί θρηνεί τους νεκρούς και μετρά πληγές

05.07.2021 / 10:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
fotia-kipros

Η Κύπρος θρηνεί και μετρά τις πληγές της μεγαλύτερης πυρκαγιάς του τελευταίου μισού αιώνα, ενώ στέκεται στο πλευρό των πληγέντων.

Τέσσερις νεκροί, κατεστραμμένα σπίτια και χιλιάδες στρέμματα στάχτης άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε στην Κύπρο το Σάββατο, για την οποία κρατείται ένας 67χρονος.

Την ίδια ώρα, νέα φωτιά στην περιοχή Κοτσιάτης στη Λευκωσία, έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική. Η πυρκαγιά κατέκαψε έκταση στην οποία υπήρχαν σκουπίδια, σπαρτά και ξερά καλάμια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέβαλαν 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.


Αναφορικά με τη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού δήλωσε οτι η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μέχρι την οριστική κατάσβεση όλων των εστιών πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κυρία Παρισσινού δήλωσε οτι “μετά τις αποτελεσματικές ρίψεις των ελλαδικών και ισραηλινών πτητικών μέσων και τον περιορισμό των εστιών, οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών επιθεώρησαν τις πληγείσες κοινότητες, οι οποίες και χαρακτηρίζονται πλέον ασφαλείς”.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:

1.Μεταφορά όσων έχουν ανάγκη στέγασης σε ξενοδοχειακές μονάδες, πέραν των 28 ατόμων που, ήδη, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας.

2.Ολοκλήρωση της καταγραφής και της εκτίμησης όλων των ζημιών στα οικιστικά, αλλά και εμπορικά υποστατικά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και υποβολή των σχετικών εκθέσεων στον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

3.Καταβολή εφάπαξ ποσού στους πληγέντες στη βάση κριτηρίων που θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εσωτερικών.

4.Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αφού εντός της ημέρας αναμένεται να έχει αντικατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις κοινότητες Επταγώνια, Κλωνάρι και Ακαπνού, ενώ θα εγκατασταθούν ηλεκτρογεννήτριες στις κοινότητες Αγίων Βαβατσινιάς, Οδού, Οράς, Αρακαπά και Διερώνας”.

Αναστασιάδης: Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, όπου νωρίτερα παρακάθισε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα