Φωτιά στην Κορινθία: Τι προκάλεσε τη γρήγορη εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς

21.05.2021 / 22:39
ντα 30

Πανω από 55.000 στρέμματα δάσους έχει κάψει μέχρι σήμερα Παρασκευή (21/5) η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης, με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται σε όλη την περίμετρο του μετώπου.

Μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά δίνει η επιχειρησιακή μονάδα Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς έπαιξε η ξηρασία καθώς για 26 ημέρες δεν σημειώθηκε καμία βροχόπτωση στην περιοχή.

Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες με μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών.

Επίσξης πολύ ενισχυμένοι ήταν οι άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με ριπές που στον μετεωρολογικό σταθμό του Ισθμού από τις 19/5/2021 και ώρα 20:30 έως τις 20/5/2021 και ώρα 04:50, όπως επίσης από τις 20/5/2021 και ώρα 11:00 έως και τις 21/5/2021 και ώρα 10:10 κυμαίνονταν κατά διαστήματα μεταξύ των 50 χλμ/ώρα και των 66 χλμ/ώρα.

Την Πέμπτη (20/5), σύμφωνα με τo meteo, η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία αναπτύσσοντας δική της τοπική κυκλοφορία.

Η ακραία συμπεριφορά της φωτιάς, όπως αναφέρει το meteo, πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν ψηλός, ως συνέπεια της απουσίας βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας

Όπως αναφέρει το Meteo, αναφορικά με το τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας είναι τα εξής: «Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα