Φωτιά στα Βίλια: Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί τη διαφορά με Εύβοια, Πελοπόννησο και Ρόδο

20.08.2021 / 17:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
fotia_vilia_pyrosvestes-1536x1024

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για την εξέλιξη της φωτιάς στην περιοχή των Βιλιών και τους παράγοντες που οδήγησαν στην επέκτασή της, καθώς και τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενων πλημμύρων.

Όπως είπε, στα Βίλια υπάρχουν ειδικές συνθήκες που συνέβαλαν στην επέκταση της φωτιάς, όπως το παρθένο δάσος που δεν είχε γίνει καμία ενεργεία ή έργα ώστε να μειωθεί η προέλαση της πυρκαγιάς. Για παράδειγμα δεν είχαν γίνει αντιπυρικές ζώνες ή δασικοί δρόμοι.

Ο ίδιος εξήγησε πως έπαιξαν ρόλο επιπλέον παράγοντες όπως η μορφολογία του εδάφους και η καύσιμη ύλη που συνέβαλαν να γίνει όλο αυτό το ολοκαύτωμα.

Σε ερώτηση για τα όσα αναμένονται από το φθινόπωρο μετά τις πυρκαγιές και τι ενέργειες θα έπρεπε να γίνουν σημείωσε ότι η αγωνία όλων είναι οι πλημμύρες και πως χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνουν μελέτες και μεγάλα παραγωγικά έργα που είναι αμφίβολο ότι μειώνουν το πλημμυρικό κίνδυνο, ενώ είναι πολύ δύσκολα και πολυδάπανα.

Τόνισε, ότι σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του υδρογραφικού δικτύου που βγαίνουν μετά από πολύπλοκη έρευνα μπορούν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που θα έχουν σκοπό την ανάκαμψη της ροής του νερού στα πάνω τμήματα, έργα που έχουν να κάνουν είτε με τους κορμούς δέντρων, είτε φράγματα ή άλλα εμπόδια που μπορούν να μπουν κατά μήκος του δικτύου ώστε να μειώσουν το πλημμυρικό ρεύμα.

Τέλος, επεσήμανε ότι το σημαντικό στοιχείο που υπάρχει στην εν λόγω περίπτωση των Βιλίων σε αντίθεση με τις πυρκαγιές της Εύβοιας, Ρόδου, Πελοποννήσου και των Θρακομακεδονων είναι ότι το υδρογραφικό δίκτυο είναι πολύ μακρύ και μέχρι να φτάσει σε περιοχές όπως Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα, το όποιο πλημμυρικό κύμα θα μειωθεί καθώς φτάνει στους οικιστικούς χώρους. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα