«Φωτεινό Αστέρι»: Μια κουζίνα γεμάτη αγάπη για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαΐ

20.01.2021 / 7:54
IMG_2888

Μια νέα πρωτοβουλία του «Φωτεινού Αστεριού» για  τις άπορες οικογένειες της Πάτρας που ήλθαν αντιμέτωπες με την απόλυτη ένδεια κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό. Πρόκειται για την κοινωνική κουζίνα, η οποία μοιράζει φαγητό σε άπορους συμπολίτες από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Η κουζίνα, που βρίσκεται επί της Βορείου Ηπείρου 128, δίνει φαγητό, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις δωρεές που έχουν γίνει σε φρέσκα προϊόντα και νωπά κρέατα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δομής που μίλησαν στον «Νεολόγο», καλύπτει 300 οικογένειες.

«Οι ωφελούμενοι είναι 300 οικογένειες, επομένως μαγειρεύουμε και διανέμουμε περίπου 600 με 700 πακέτα γευμάτων», εξηγεί ο νομικός σύμβουλος της δομής, Αναστάσιος Ξένος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική κοινωνία είναι ότι  στη δομή προσέρχονται συμπολίτες μας που παρακαλούν για ένα πιάτο φαΐ.

 «Δώστε μας μόνο μπισκότα ή κάτι που να μη μαγειρεύεται γιατί δεν έχουμε ρεύμα στο σπίτι μας», είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που έχει ακούσει ο κ. Ξένος και μας μη μεταφέρει. Και δεν είναι η μόνη….

Το εγχείρημα της Κοινωνικής Κουζίνας άνοιξε αποκλειστικά για τους ωφελούμενους του «Φωτεινού Αστέριου», όπως σημείωσε ο Αναστάσιος Ξένος, ο οποίος αναφέρει: «Προσφέρουμε γεύματα στους ωφελούμενους μας, κάποιοι από τους οποίους είναι συνδεδεμένοι μαζί μας οχτώ χρόνια!».

Μάλιστα, εξηγεί ότι στο δεύτερο lockdown προστέθηκαν κι άλλοι ωφελούμενοι στη δομή, οι οποίοι για να λαμβάνουν γεύματα. «Πια περισσότερο δεχόμαστε δωρεές πάρα αιτήσεις ανθρώπων για να έρθουν στο συσσίτιο», καθώς ούτως ή άλλως δε λαμβάνουν όλοι ωφελούμενοι της δομής γεύματα «Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Η ιδέα της Κοινωνικής Κουζίνας ξεκίνησε από τον πρόεδρο του «Φωτεινού Αστεριού», Χρήστο Σπηλιόπουλο, αντικρίζοντας τις ανάγκες των ανθρώπων και την φτώχεια που μαστίζει την Πάτρα.

Η διανομή των φαγητών γίνεται συνήθως Τρίτη με Πέμπτη, με ραντεβού.

Το «Φωτεινό Αστέρι», ως μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, δεν υποστηρίζεται από κάποια κρατική δομή. Τα τρόφιμα και ο εξοπλισμός προέρχονται κυρίως από δωρεές ιδιωτών. Ωστόσο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται αρωγός στην πρωτοβουλία των ανθρώπων του Φωτεινού Αστεριού.

Τέλος, το «Φωτεινό Αστέρι» καλεί πολλούς φορείς και εταιρείες να συμβάλλουν στο φιλανθρωπικό του έργο.

Νικολίνα Σκόνδρα

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα