Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS για τα αδήλωτα αναδρομικά από μισθούς-συντάξεις

11.04.2023 / 6:53
forologikes-dilwseis-1

Ομαλοποιείται η ροή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες έχουν φτάσει, πλέον, στις 84.456 και μένει να διαπιστωθεί αν στη διάρκεια του Πάσχα θα κλείσει η “ψαλίδα” των περίπου 30.000 δηλώσεων από τα περσινά επίπεδα.  

Η διαδικασία της εκκαθάρισης δεν κρύβει εκπλήξεις για τους πολλούς, καθώς μόλις το 25% των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά, δηλαδή «κρύβουν» φόρους. Ωστόσο, όσοι έλαβαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς αναδρομικά από μισθούς- συντάξεις ή έχουν εισοδήματα αλλοδαπής, θα ήταν φρόνιμο να προσέξουν κατά τη δήλωση τους, καθώς η ΑΑΔΕ εντοπίζει τις “αστοχίες” με διασταυρώσεις. 

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη χρονιά «έτρεξαν διασταυρώσεις για μισθούς- συντάξεις, με βάση πληροφορίες και στοιχεία από Αρχές ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Μετά τα… ραβασάκια συμμόρφωσης, για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. Ευρώ. 

Αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, είναι ότι τα αναδρομικά μπορούν να “σπάσουν” στις χρήσεις που αντιστοιχούν, αν οι φορολογικές κλίμακες και συντελεστές οδηγούν σε ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για το φορολογούμενο.  

Τα… μυστικά για αναδρομικά και εισοδήματα από το εξωτερικό 
Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω; 

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1. 
 
Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2023). 
Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. 
 
Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλλω τη δήλωση αναδρομικών; 

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
 
Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές; 

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας πρέπει να υποβάλλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση. 
 
Πώς θα δηλώσω το εισόδημα και τον φόρο αλλοδαπής προέλευσης; 

Στους κωδικούς εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης του Ε1, ανοίγει υποπίνακας όπου επιλέγετε τη χώρα στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα και πεδίο στο οποίο συμπληρώνετε το αντίστοιχο ποσό. Αν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης αφορά σε διαφορετικές χώρες, τότε θα κάνετε διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα. Για τη συμπλήρωση του φόρου αλλοδαπής, επίσης ανοίγει υποπίνακας προκειμένου να επιλέξετε την προέλευση και πεδίο για να καταχωρήσετε το φόρο. Όσον αφορά την προέλευση υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Χώρα με Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης, που προβλέπεται μέθοδος πίστωσης. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται ο φόρος από τις χώρες που ορίζονται στο παράρτημα της Ε.2147/2019. 
  • Λοιπές περιπτώσεις, συμπληρώνεται ο φόρος από τις υπόλοιπες χώρες 
     
    Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε τόκους. Πώς θα τα δηλώσω; 

Τα ποσά που αφορούν σε τόκους (εκτός τόκων που αφορούν σε τραπεζικές καταθέσεις) θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 αθροιστικά με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που αναφέρονται στον υποπίνακα του αντίστοιχου κωδικού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα