Forbes: «H Ελλάδα στις χώρες που μπορείτε να ζήσετε χωρίς να… δουλεύετε»

05.01.2023 / 8:39
Akinita-athina-8-1-2021

Στην λίστα με τα καλύτερα μέρη όπου κάποιος μπορεί να ζήσει …χωρίς να εργάζεται – έβαλε για πρώτη φορά την Ελλάδα ο δείκτης Annual Global Retirement Index,  προτείνοντας σε Αμερικανούς συνταξιούχους – αλλά όχι μόνο -να την επιλέξουν, «κυνηγώντας το όνειρο», καθώς εκτός από όμορφη είναι και φθηνή

«Αυτή η λίστα απευθύνεται επίσης σε ανθρώπους που έχουν κουραστεί από την καθημερινότητα 9-5 και θέλουν να βρουν τα φθηνότερα μέρη για να ζήσουν στον κόσμο, χώρες όπου το κόστος ζωής είναι σημαντικά φθηνότερο από τις ΗΠΑ -τόσο φθηνό που μπορεί να μην χρειάζεται να δουλέψετε», όπως αναφέρει το Forbes.

«Φέτος είναι η χρονιά για να κυνηγήσετε το όνειρο: Αφήστε τη δουλειά σας και μετακομίστε σε ένα από τα φθηνότερα (και καλύτερα) μέρη για να ζήσετε στον κόσμο, μια χώρα όπου κοστίζει τόσο λίγο που ίσως μπορέσετε να σταματήσετε να εργάζεστε», λέει η αρθρογράφος, που στηρίζεται σε στοιχεία της International Living, η οποία δημοσιεύει τον ετήσιο οδηγό με τα καλύτερα μέρη για να συνταξιοδοτηθεί κανείς αλλά και

«Ο οδηγός Εχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τα συγκεκριμένα μέρη που θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς – με βάση τον προϋπολογισμό τους και τις προτεραιότητές τους», υπογραμμίζει η εκτελεστική συντάκτρια του International Living, Τζένιφερ Στίβενς.

Μικρότερος και αυστηρότερος ο κατάλογος

Σύμφωνα με την Στίβενς  ο φετινός κατάλογος είναι μικρότερος και αυστηρότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. “Προσπαθούμε πάντα να βελτιώνουμε το δείκτη  ώστε να τον κάνουμε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο”, λέει  “Έτσι, για το 2023, συνδυάσαμε ορισμένες κατηγορίες για να εστιάσουμε καλύτερα την προσοχή των ανθρώπων στους παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί γι’ αυτούς – το κόστος ζωής, το κλίμα, οι βίζες, η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα”.

Μάλιστα,  ορισμένες χώρες βγήκαν από τη λίστα φέτος επειδή οι συνθήκες χορήγησης βίζας κατέστησαν προβληματική ή πολύ ακριβή τη διαμονή των ξένων εκεί με πλήρη απασχόληση . “Η Μαλαισία και το Βιετνάμ εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία”, λέει  Στίβενς. “Μας αρέσουν ακόμα αυτές οι χώρες -είναι όμορφες, ο καιρός είναι ζεστός, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, το κόστος είναι σοβαρά χαμηλό- αλλά η τρέχουσα κατάσταση με τις βίζες καθιστά δύσκολη τη διαμονή πλήρους απασχόλησης είτε από άποψη κόστους είτε από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής”.

Πόσα λεφτά χρειάζεται ένας Αμερικανός για να ζήσει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση της λίστας του International Living.  Στο ερώτημα ,γιατί στην Ελλάδα, η απάντηση είναι πως ή χώρα μας μπήκε στη φετινή λίστα γιατί έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας περισσότερων επιλογών βίζας για να επιτρέψει στους ανθρώπους να παραμείνουν περισσότερο. “Και, φυσικά, είναι πανέμορφη και με προσιτό κόστος ζωής”,

Στα πλεονεκτήματα κατατάσσονται επίσης: “μερικά από τα καλύτερα φαγητά στον κόσμο και μια πλούσια, βαθιά ιστορία” λέει η ανταποκρίτρια του International Living, Lynn Roulo.

«Αν η Ελλάδα γίνει το σπίτι σας, το island hopping  (σσ: να πηγαίνεις από το ένα νησί στο άλλο) θα γίνει μέρος της ζωής σας”, λέει επίσης η Roulo. «Αλλά μην νομίζετε ότι είναι μόνο ήλιος όλη την ώρα: Πρόκειται για μια χώρα με εποχές.Αν ζείτε στην Αθήνα, να περιμένετε πολύ ζεστά καλοκαίρια και δροσερούς, βροχερούς χειμώνες”, συμπληρώνει

Και πόσα λεφτά χρειάζεται ένας Αμερικανός για να ζήσει στην Ελλάδα; «Πρακτικά μιλώντας, ένα ζευγάρι μπορεί να ζήσει άνετα στην Ελλάδα ξεκινώντας από 1.900 δολάρια τον μήνα και ένας single με περίπου 1.600 δολάρια», λέει η Jennifer Stevens, της International Living, διευκρινίζοντας ότι «για μια ανανεώσιμη βίζα διαμονής, πρέπει  διαθέτετε εισόδημα τουλάχιστον 2.000 ευρώ τον μήνα».

Το τοπ-10 των “φθηνών” κρατών

1.       Πορτογαλία

2.       Μεξικό

3.       Παναμάς

4.       Ισημερινός

5.       Κόστα Ρίκα

6.       Ισπανία

7.       Ελλάδα

8.       Γαλλία

9.       Ιταλία

10.     Ταϊλάνδη ((ισόπαλη στο #9 με την Ιταλία)

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα