Forbes: Αυτές είναι οι ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη | dete

Forbes: Αυτές είναι οι ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη

Ποιες αναδείχθηκαν οι πιο ισχυρές γυναίκες της χρονιά που μας πέρασε; Οι εξυπνότερες, σκληρότερες και ικανότερες ηγέτιδες, επιχειρηματίες, επενδυτές, επιστήμονες, φιλάνθρωποι και στελέχη επιχειρήσεων παρελαύνουν μέσα από τη λίστα του Forbes για το 2016. Σας παρουσιάζουμε την πρώτη δεκάδα.

Πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται: η Μισέλ Ομπάμα (13), η Όπρα Γουίνφρεϋ (21) και η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ (29)

1. Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας

Ηλικία: 62, Τόπος Διαμονής: Βερολίνο/Γερμανία, Υπηκοότητα: Γερμανική, Παντρεμένη

Καθώς τα λαϊκίστικα, ακροδεξιά πολιτικά κινήματα ξεπηδούν απανταχού στην υφήλιο, πολλοί στρέφουν τα μάτια στη Γερμανίδα καγκελάριο, ως το τελευταίο φιλελεύθερο, δυτικό προπύργιο. Η Μέρκελ, έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διατήρησης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω Μπρέξιτ και αυξανόμενης ρωσικής παρεμβατικότητας ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστεί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που εισήλθαν στη χώρα πέρυσι. Η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί σημείο –κλειδί για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο στη Γερμανία. Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η 62χρονη πολιτικός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ανέλαβε τη χώρα με ύφεση και πακέτα στήριξης και τη οδήγησε σε πλεόνασμα 12.1 εκ. ευρώ το 2016 και ΑΑΑ αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Επίσης, έσπασε ένα ταμπού της μεταπολεμικής εποχής, συμμετέχοντας άμεσα σε στρατιωτικές ενέργειες με την αποστολή όπλων σε Κούρδους μαχητές, κατά του Ισλαμικού Κράτους.

2. Χίλαρι Κλίντον, Υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ηλικία: 69, Τόπος Διαμονής: Νέα Υόρκη/ΗΠΑ, Υπηκοότητα: Αμερικανική, Παντρεμένη με ένα παιδί

Η αδυναμία της να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο που μας πέρασε είναι ο λόγος που η Χίλαρι Κλίντον δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, γιατί κατά τα άλλα έχει μια αξιοσημείωτη καριέρα, γεμάτη πρωτιές. Είναι η πρώτη και μοναδική Πρώτη Κυρία που διεκδίκησε δημόσιο αξίωμα, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη και η πρώτη που έφτασε τόσο κοντά στην Προεδρία. Αυτή της η προσδοκία και η προσπάθεια την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διαρροή προσωπικών email στα μέσα δικτύωσης ύστερα από ρωσική κυβερνοεπίθεση στα γραφεία του κόμματός της τον Ιούλιο είναι που της στέρησε τη νίκη.

3. Τζάνετ Γέλεν, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Ηλικία: 70, Τόπος Διαμονής: Ουάσινγκτον (πρωτ.)/ΗΠΑ , Υπηκοότητα: Αμερικανική, Παντρεμένη με ένα παιδί

Η Τζάνετ Γέλεν δεν βιάζεται να αυξήσει τα εγχώρια επιτόκια. Από την αρχή της θητείας της το 2014, μόνο δύο φορές έχει πειράξει τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένης μιας αναπροσαρμογής τον Δεκέμβριο του 2016. Λειτουργώντας ούτε ως μάγος, ούτε ως καινοτόμος, η Γέλεν επιβεβαιώνει την εξουσία της με απλές αποφάσεις και απλή λογική, κάνοντας εύκολο να ξεχάσουμε ότι η οικονομολόγος από το Γιέηλ είναι ίσως η κορυφαία μορφή των αγορών. Ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος διαθέτει απαράμιλλη επιρροή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

4. Μελίντα Γκέητς, Πρόεδρος από κοινού στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέητς

Ηλικία: 52, Τόπος διαμονής: Μεντίνα/ΗΠΑ, Υπηκοότητα: Αμερικανική, Παντρεμένη με τρία παιδιά

Η Μελίντα Γκέητς έχει παγιώσει την κυριαρχία της στις φιλανθρωπίες και στην παγκόσμια ανάπτυξη με 4,2 δις δολάρια σε χορηγίες το 2015 και περισσότερα από 36,7 δις δολάρια σε επιδοτήσεις, από την ίδρυση του ιδρύματος το 2000 που φέρει το όνομά της και το όνομα του συζύγου της και ιδιοκτήτη της Microsoft, Μπιλ Γκέητς. Το έργο της έχει εμπνεύσει και άλους μεγάλους δωρητές και έχει αλλάξει τον τρόπο που οι χορηγοί αντιλαμβάνονται τις φιλανθρωπίες: υψηλά στοχευμένες εκστρατείες με παρακολούθηση στοιχείων και διεθνή συνεργασία. Η Γκέητς αποφασίζει για την κατεύθυνση του ιδρύματος και αξιολογεί τα αποτελέσματα. Η προσοχή της είναι στραμμένη επί του παρόντος στη γυναικεία επιχειρηματικότητα ανά την υφήλιο. Αυτό περιλαμβάνει μια πρωτοβουλία του 2016 η οποία ανακοινώθηκε στο συνέδριο στην Κοπεγχάγη «Women Deliver» τον Μάιο, η οποία θα διοχετεύσει 80 εκ. δολάρια για τη συλλογή σημαντικών δεδομένων για γυναίκες σε αναπτυσσόμενες χώρες για τα επόμενα τρία χρόνια – πληροφορίες που η Γκέητς είναι σημαντικές για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την ισότητα των φύλων.

5. Μαίρη Μπαρά, Διευθύνων σύμβουλος της General Motors

Ηλικία: 55, Τόπος διαμονής: Νόβι/ΗΠΑ, Υπηκοότητα: Αμερικανική, Παντρεμένη με δύο παιδιά

Το έτος που μας πέρασε ήταν καλό για την Μαίρη Μπαρά: H επέτειος των δύο χρόνων της ως Διευθύνων Σύμβουλος της General Motors ακολουθήθηκε από διορισμό στη θέση του προέδρου. Η προαγωγή δεν αποτελεί έκπληξη: Η Μπαρά είναι 36 χρόνια στην εταιρεία, έχει επιτύχει δυνατές εγχώριες πωλήσεις, σταθερή απόδοση στην Ευρώπη και νέα ανάπτυξη στις αγορές των SUV στην Κίνα. Αποτελεί μια αξιοσημείωτη επιστροφή για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία, δύο χρόνια πριν είχε να αντιμετωπίσει την απόσυρση 30 εκ. αυτοκινήτων. Επόμενο βήμα: η κεφαλαιοποίηση της ισχυρής απόδοσης της GM με καινοτομίες που θα περιλαμβάνουν την κυκλοφορία του τελευταίου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της εταιρείας, τη Chevrolet Bolt EV.

6. Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ηλικία: 61, Τόπος Διαμονής: Ουάσινγκτον (πρωτ.)/ΗΠΑ, Υπηκοότητα: Γαλλική, Παντρεμένη με δύο παιδιά

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2016 για μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οργανισμού που υπηρετεί ως οικονομικός σύμβουλος και υποστηρικτής σε 188 χώρες. Όταν ανέλαβε το 2011 η χώρα ακόμα ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση και το ΔΝΤ από μια θεσμική. Στα χρόνια που προηγήθηκαν, η Λαγκάρντ κατόρθωσε να εντάξει χώρες διαφορετικές όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής της πειθαρχίας παρά τις αντιδράσεις για τις σκληρές προϋποθέσεις των δομικών της δανείων. Έχει, επίσης, προσδώσει στον οργανισμό ένα «πιο ανθρώπινο πρόσωπο, αντιμετωπίζοντας ζητήματα οικονομική και φυλετικής ανισότητας,» έγραφε το 2016 η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν στο Τάιμ. Μετά την έξοδο του ΗΒ η Λαγκάρντ θα πρέπει να δουλέψει με μια διηρημένη Ευρώπη για να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην ήπειρο, ειδικά στην Ελλάδα.

7. Σέριλ Σάντμπεργκ, γενική διευθύντρια επιχειρήσεων στο Facebook

Ηλικία: 47, Τόπος Διαμονής: Άθερτον/ΗΠΑ, Υπηκοότητα: Αμερικανική, Χήρα με δύο παιδιά

Έναν χρόνο αφότου ο σύζυγός της και CEO της SurveyMonkey, Ντέιβ Γκόλντμπεργκ πέθανε απροσδόκητα σε ηλικία 47 ετών, η Σάντμπεργκ δήλωσε ότι δεν είχε γράψει αρκετά για τις ανύπαντρες μητέρες στο βιβλίο της «Lean In». Τον Νοέμβριο δώρισε 31 εκ δολάρια σε μετοχές του Fecebook σε φιλανθρωπικές δωρεές, η πλειοψηφία από τα οποία θα πάει στο Lean In τη μη κερδοσκοπική οργάνωσή της που στηρίζει τις γυναίκες στον χώρο εργασίας τους. Η απόφοιτος του Χάρβαρντ βοήθησε στην πολλαπλή αύξηση των κερδών του Facebook από την προαγωγή της στη θέση το 2008.

8. Σούζαν Γουοτζίσκι, διευθύνων σύμβουλος Youtube, Google

Ηλικία: 48, Τόπος διαμονής: Λος Άλτος/ΗΠΑ, Υπηκοότητα: Αμερικανική, Παντρεμένη με τέσσερα παιδιά

Οι τάσεις μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται, αλλά δουλειά της Σούζαν Γουοτζίσκι είναι να φροντίζει το Youtube να κερδίζει από την κάθε μία. Η υπάλληλος υπ. αριθμ. 16 της Google πήρε μετάταξη στο Youtube, την μεγαλύτερη διεθνή πλατφόρμα βίντεο από το 2014. Το 2006, η Γουοτζίσκι παρακίνησε τα αφεντικά της στη Google να αγοράσουν την ιστοσελίδα, το οποίο και έκαναν με μια συμφωνία 1,65 εκ. δολαρίων. Τώρα, το YouTube έχει πάνω από 1 δις επισκέπτες μηνιαίως και η αξία του εκτιμάται στα 70 δις δολάρια.

9. Μεγκ Γουίτμαν, διευθύνων σύμβουλος της Hewlett-Packard

Ηλικία: 60, Τόπος διαμονής: Άθερτον/ΗΠΑ, Υπηκοότητα: Αμερικανική, Παντρεμένη με δύο παιδιά

Η Μεγκ Γουίτμαν αναδιοργανώνει την Hewlett-Packard από τον Νοέμβριο του 2015, η εταιρεία κόπηκε στα δύο και διορίστηκε διευθύνων. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 η Γουίτμαν ένωσε τις εταιρικές υπηρεσίες της φίρμας με την Computer Sciences Corp, πούλησε το μερίδιο που κατείχε στην Mphasis και ανακοίνωσε την αποχώρηση σημαντικών στελεχών. Η Γουίτμαν είπε ότι οι κινήσεις θα βοηθήσουν την εταιρεία να εστιάσει στα κέντρα δεδομένων και τις υποδομές «νεφών» και να καταστεί ανταγωνιστική. Η Γουίτμαν, που έχει περάσει από την Hasbro  και την Walt Disney είναι πιο γνωστή για τις υπηρεσίες της στο eBay, που από 5,7 εκ. δολάρια έσοδα, έφτασε κατά την αποχώρησή της το 2008 στα 8 δις. Οι μετοχές στο eBay είναι και η μεγαλύτερη πηγή της περιουσίας της.

10. Άνα Πατρίτσια Μποτίν, Πρόεδρος του Ομίλου Σανταντέρ

Ηλικία: 56, Τόπος διαμονής: Μαδρίτη/Ισπανία, Ηπηκοότητα: Ισπανική, Παντρεμένη με τρία παιδιά

Το 2014, η Άνα Πατρίτσια Μποτίν έγινε ένα από τα πιο ισχυρά τραπεζικά στελέχη στον κόσμο και η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας στην ευρωζώνη, που μέχρι τον Ιούλιο είχε κεφαλαιοποίηση 68,4 δις δολάρια. Ανέλαβε τη θέση της προέδρου του γιγαντιαίου ομίλου Σαντάντερ την επομένη του θανάτου του πατέρα της, Εμίλιο Μποτίν, από καρδιακή προσβολή, επεκτείνοντας τη βασιλεία της οικογένειάς της επί του ομίλου για τέσσερεις γενεές. Τα προηγούμενα χρόνια η τράπεζα είχε δεχθεί κριτική για την εξυπηρέτηση των πελατών και έτσι η Μποτίν αναδιοργανώνει τα καταστήματα και λανσάρει νέα προϊόντα. Η Μποτίν έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε ΗΒ και Βραζιλία, χώρες που της αποφέρουν το 40% των κερδών.

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα των 100 πιο σημαντικών γυναικών σύμφωνα με το Forbes.