Φολέγανδρος: Ρομαντζάδα στις Κυκλάδες

21.08.2022 / 10:21
TRAVEL-pl-46-shutterstock_1407228044-1024x576

Είναι από τα νησιά που όταν τα επισκεφθείς μία φορά, δεν θα τα ξεχάσεις ποτέ. Πλανεύτρα και με μαγικές γωνιές, με ντόπιους που μας περιμένουν να μας καλωσορίσουν και να μας μυήσουν στην τοπική φιλοξενία, η Φολέγανδρος είναι ένα καλοκαιρινό όνειρο…

Από την πρώτη στιγμή που αντικρίζουμε το λιμάνι του Καραβοστάση, μία μία οι ομορφιές αρχίζουν να ξεδιπλώνονται. Από εκεί ξεκινά και ο κεντρικός δρόμος για τη Χώρα, την πρωταγωνίστρια του νησιού. Ο παραδοσιακός οικισμός της, χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα, χαρακτηρίζεται από πλακόστρωτους δρόμους, γραφικά σοκάκια, πολλές πλατείες και, φυσικά, το κάστρο. Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι ένας περίπατος, από την πλατεία των Ντουνάβηδων σε εκείνη της Πιάτσας (τέλεια επιλογή για το βράδυ).

Πηγαίνοντας στην Ανω Μεριά, στον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, το σκηνικό θυμίζει άλλη εποχή με κατοικίες που έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τον οικισμό της Αγκάλης. Ο Πετούσης είναι ένας από τους παλαιότερους και μικρότερους αγροτικούς οικισμούς, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Το Λιβάδι είναι μια αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή, με διάσπαρτες θεμωνιές που εκτείνονται από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα. Βρίσκεται 1,5 χλμ. από τον Καραβοστάση, με εύκολη πρόσβαση στην ομώνυμη παραλία.

Το νησί έχει και αξιοθέατα που ο καθένας από εμάς πρέπει να δει. Η Παναγία της Φολεγάνδρου είναι ένα από αυτά. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται σκαρφαλωμένη στον βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη κατά πάσα πιθανότητα στη θέση αρχαίου ναού, οικοδομικό υλικό του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της.

Το κάστρο είναι το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας και το πιο φημισμένο. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές. Από τότε μέχρι σήμερα κατοικείται χωρίς διακοπή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η βορεινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού.

Εντυπωσιακή και ένα ξεχωριστό φυσικό μνημείο, η Χρυσοσπηλιά προσελκύει το ενδιαφέρον κι ας μην είναι επισκέψιμη. Πρόκειται για ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, περίπου 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με μεγάλο σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το μήκος του είναι 300 μέτρα και διαθέτει δύο κύριους θαλάμους, που ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός μικρού διαδρόμου. Το στοιχείο όμως που καθιστά τη Χρυσοσπηλιά μοναδικό Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι το πλήθος των αρχαίων ονομάτων που καλύπτουν τα τοιχώματα και την οροφή της. Τα ονόματα χρονολογούνται, κυρίως, τον 4ο π.Χ. αιώνα και ανήκουν σε εφήβους που έφταναν έως εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Εικάζεται ότι ο χαρακτήρας της επίσκεψης ήταν λατρευτικός και ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα λάμβανε μέρος στο πλαίσιο μιας τελετής ενηλικίωσης.

Ο Φάρος της Ασπρόπουντα (χτισμένος το 1919 σε ύψος 58 μέτρων), η σπηλιά Γεωργίτση (προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα), ο Κάστελος (μια μικρή βραχώδης χερσόνησος στο βόρειο τμήμα του νησιού) είναι, επίσης, μερικά σημεία που κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Δεκάδες παραλίες για κάθε γούστο

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα