Fitch Ratings: Διατηρεί το ΒΒ+ για την Ελλάδα

10.06.2023 / 9:32
trapeza_elladas

Αμετάβλητη στο BB+ με σταθερό outlook άφησε τη βαθμολογία της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας η Fitch Ratings. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον έως τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου από τον οίκο Scope Ratings, ενώ ακολουθούν στις 8 Σεπτεμβρίου η DBRS Morningstar και στις 15 Οκτωβρίου η Moody’s. Ο φετινός κύκλος των αξιολογήσεων κλείνει με την Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και ξανά τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Οι αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις
Ο οίκος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καλείται να ψηφίσει για δεύτερη φορά στις 25 Ιουνίου, “δεδομένης της αποτυχίας των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου”. Σημειώνει, δε, ότι η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) απέδωσε πολύ πάνω από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 40% των ψήφων και καθιστώντας πιθανό ότι θα κερδίσει την επερχόμενη ψηφοφορία. Εάν η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία (κάτι που φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι οι δεύτερες εκλογές θα επανέλθουν σε πλειοψηφικό σύστημα μπόνους, παρέχοντας στον νικητή 50 επιπλέον έδρες), αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και θα επιτρέψει τη συνέχεια της πολιτικής. “Συνολικά, διατηρούμε την πρόβλεψή μας ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και άλλους εταίρους, διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα” αναφέρεται στην έκθεση.

Η “ακτινογραφία” της οικονομίας
Σε σχέση με τα βασικά σημεία της οικονομικής πορείας της χώρας η Fitch προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά 2% με 2,5% την περίοδο 2024-2026, με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Μάλιστα, η Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ στο 2,3% το 2023 (από 0,9%), χάρη στη θετική επίδραση μεταφοράς (δεδομένης της πολύ ισχυρότερης από την αναμενόμενη απόδοση το δ’ τρίμηνο του 2022) και στους μειωμένους ενεργειακούς κινδύνους.

Οι προβλέψεις, δε, του οίκου στηρίζονται στην υπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν ορόσημα και στόχους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο, αναφέρεται, ότι είναι “μοχλός” για την απελευθέρωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση.

Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις και το δημογραφικό
Ο οίκος εστιάζει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, τονίζοντας, παράλληλα, ότι παραμένει μια σημαντική διαρθρωτική πρόκληση. Επίσης, εστιάζει στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας.

Σε σχέση, ειδικότερα, με παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση σημειώνει ότι στο πεδίο των δημοσιονομικών είναι κομβική η εμπιστοσύνη σε μια μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί σε σταθερή καθοδική πορεία του λόγου δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Για τα μακροοικονομικά αναφέρει ότι η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής και των επιδόσεων, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενισχύουν τη διαδικασία της αναβάθμισης.

Αντίθετα παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση είναι στο δημοσιονομικό πεδίο μια διατηρούμενη ανοδική τάση του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, λόγω διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, της ασθενούς ανάπτυξης ή της υλοποίησης ενδεχόμενων υποχρεώσεων από τον τραπεζικό τομέα μπορεί να υπάρξει μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Επίσης ρίσκα θέτουν πιθανοί ανανεωμένοι δυσμενείς κραδασμοί στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη ή τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.

Ζήτηση νοικοκυριών
Ο αμερικανικός οίκος εξακολουθεί να αναμένει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αντανακλώντας στον αντίκτυπο του πληθωρισμού και της μειωμένης πιστωτικής ζήτησης. Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει σταθερή χάρη στην απορρόφηση κεφαλαίων στο πλαίσιο του Tαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τομείς όπως ο τουρισμός θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις εξαγωγές.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4% το 2023 και στο 1,9% το 2024, δεδομένων των επιπτώσεων της βάσης και της συγκράτησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ορισμένοι ανοδικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να επιμείνουν, δεδομένων των πιέσεων από τον πυρήνα του πληθωρισμού (ο οποίος είναι πλέον πάνω από το ονομαστικό επιτόκιο γύρω στο 6%). Επίσης, ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας θα υποστηρίξει την ταχύτερη αύξηση των μισθών φέτος (πάνω από 6%), αλλά οι κίνδυνοι ενός ανοδικούς “σπιραλ” μισθών-τιμών είναι περιορισμένοι.

Μείωση του ελλείμματος
Η Fitch κάνει λόγο για συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2023, αντανακλώντας εν μέρει μια καλύτερη αρχική θέση, δεδομένου ότι το έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο το 2022. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024), με τους βραχυπρόθεσμους καθοδικούς κινδύνους να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένης της ισχυρής αύξησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους (τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος).

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Μια προβλεπόμενη μείωση των εισαγωγών (λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης) θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) την περίοδο 2023-2024 (αφού έφθασε στο υψηλό 12 ετών του 9,7% του ΑΕΠ το 2022). Το έλλειμμα CAD (το οποίο αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 6,5% τα επόμενα δύο χρόνια) θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες καθαρές εισροές ΑΞΕ (Άμεσες Ξένες Επενδύσεις) και τις μεταφορές στην ΕΕ, μειώνοντας έτσι τους εξωτερικούς κινδύνους ευπάθειας. Ο οίκος προβλέπει ότι η καθαρή θέση του εξωτερικού χρέους θα παραμείνει υψηλή (παρά τη μέτρια πτώση στο 115,6% του ΑΕΠ το 2024), αν και η συμπερίληψη των υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας σημαίνει ότι η έκθεση είναι πιο περιορισμένη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα