Φεύγουν εξαιτίας των συνθηκών – Πέντε γιατροί και μια νοσηλεύτρια από τον “Άγιο Ανδρέα” πήγαν μόνιμα στην Κύπρο

08.12.2021 / 22:24
AgiosAndreasFromAbove-03-1

ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

thanos7617@gmail.com

Τον δρόμο της εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με στόχο να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό κι εν προκειμένω στην Κύπρο, ακολουθούν το τελευταίο διάστημα γιατροί και νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία της Πάτρας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» μόνο από τον «Άγιο Ανδρέα» έχουν φύγει, τουλάχιστον πέντε γιατροί και μια νοσηλεύτρια, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα της φυγής. Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με τη γιατρό και πρώην υπεύθυνη της μονάδας Εντατική Θεραπείας κορωνοϊού του «Αγ. Ανδρέα», Πατρούλα Μανωλοπούλου, η οποία πλέον ζει και εργάζεται στην Κύπρο. 

«Αγαπούσα πολύ τη δουλειά μου»

Όπως μας εξηγεί ο κάθε υγειονομικός που αποχωρεί έχει τους δικούς του λόγους, για την ίδια η οριστική απόφαση ελήφθη επί τη βάσει πολλών παραγόντων οι οποίοι επιτάθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ενέσκηψε ο κορωνοϊός. «Δουλεύαμε σε ένα Σύστημα υποστελεχωμένο και μετά ήρθε ο covid. Αυτό το διάστημα στην κυριολεξία μας γονάτισε. Δεν είναι μόνο η κόπωση, σωματική και ψυχολογική. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά μου, ήμουν και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, ήμουν πολύ ικανοποιημένη. Εκείνο που με τρέλαινε ήταν η ματαίωση, ότι λειτουργούσαμε χωρίς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική και πλάνο», σημειώνει η κυρία Μανωλοπούλου.

Σύμφωνα με την γιατρό, το περασμένο καλοκαίρι, το δεύτερο εν μέσω πανδημίας, ουσιαστικά στο ΕΣΥ συζητούσαν και πάλι από την αρχή τι θα γίνει και πώς θα κυλήσει η κατάσταση, κι όλα αυτά ενάμιση χρόνο ήδη μέσα στην κρίση του κορωνοϊού. «Τον Σεπτέμβριο βγήκαν σε αναστολή και οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι, χωρίς ουσιαστικά να αντικατασταθούν, χωρίς πλάνο κάλυψης, βλέποντας ότι ερχόταν ένα νέο κύμα κρουσμάτων και νοσηλειών.

Ε, αυτό μας γονάτισε ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν και όρια στον κάθε άνθρωπο-εργαζόμενο. Όλα αυτά που συμβαίνουν σε οδηγούν να αναζητήσεις άλλες λύσεις. Το μεγάλο φόρτωμα και την συσσωρευμένη κούραση την αντιλήφθηκα αυτό το διάστημα που έφυγα και βρίσκομαι στην Κύπρο», αναφέρει η κυρία Μανωλοπούλου.

Προσθέτει δε με νόημα, ότι την απόφασή της την πήρε για λόγους επιβίωσης, για να διατηρήσει την σωματική και ψυχική της υγεία, και μάλιστα σε μια περίοδο που με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, είχε καλές σχέσεις και μια άψογη συνεργασία, καθώς παρά τα προβλήματα η Διοίκηση ήταν θετική προς όσα επισήμαινε.

Φεύγουν εξαιτίας των συνθηκών – Πέντε γιατροί και μια νοσηλεύτρια από τον "Άγιο Ανδρέα" πήγαν μόνιμα στην Κύπρο 3

«Πολύ καλύτερες οι συνθήκες στην Κύπρο»

Αναφορικά τώρα με το τι συνάντησε στην Κύπρο όπου πλέον ζει και εργάζεται η κυρία Μανωλοπούλου κάνει λόγο για μια πιο οργανωμένη κατάσταση καθώς προφανώς η χώρα έχει επηρεαστεί θετικά από το αγγλοσαξωνικό σύστημα υγείας. Η αναλογία ασθενών νοσηλευτών είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα, (αυτή η αναλογία ουσιαστικά αποτελεί μια από τις μεγάλες πληγές του ΕΣΥ), υπάρχουν περισσότεροι γιατροί οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν λιγότερες εφημερίες, ενώ και οι μισθολογικές απολαβές είναι σχεδόν διπλάσιες.

«Το να υπάρχει επαρκές και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό είναι υψίστης σημασίας. Στην Ελλάδα έριχναν ξαφνικά στη «μάχη» ανειδίκευτο κόσμο προσθέτοντας επί της ουσίας κόπο στους λίγους ειδικευμένους σε μια εντατική. Στην Κύπρο υπάρχει περισσότερο προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό και ειδικευμένο με αποτέλεσμα να κάνει πολλά πράγματα. Το κράτος είναι μικρότερο, έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά, το επίπεδο του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερο. Επίσης οι γιατροί καλούνται να κάνουν λιγότερες εφημερίες μέσα στον μήνα. Ως προς τις οικονομικές απολαβές, η σύγκριση σαφώς απογοητευτική για την χώρα μας. Ο μισθός ενός υγειονομικού είναι τουλάχιστον διπλάσιος. 

 «Δεν σκέφτομαι να γυρίσω»

Στο ερώτημα κατά πόσο σκέπτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα και τον «Άγιο Ανδρέα», η κυρία Μανωλοπούλου μας εκμυστηρεύεται ότι κάτι τέτοιο δεν περνάει από το μυαλό της. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είχαν άλλους λόγους να φύγω. Γιατί να φύγω από το σπίτι μου, από μια μονάδα που μου άρεσε, από μια δουλειά που αγαπούσα; Δεν άντεχα άλλο, ήταν θέμα επιβίωσης, διατήρησης της σωματικής και ψυχικής μου υγείας. Λειτουργούσαμε στα όρια των δυνάμεών μας. Πλέον δεν σκέφτομαι την επιστροφή. Υπέβαλα την παραίτησή μου, στοιχειοθετώ και δυνατότητα συνταξιοδότησης, οπότε όχι, δεν σκέφτομαι να γυρίσω», τονίζει.

Φεύγουν εξαιτίας των συνθηκών – Πέντε γιατροί και μια νοσηλεύτρια από τον "Άγιο Ανδρέα" πήγαν μόνιμα στην Κύπρο 4

Στέλιο Τσόχατζης

«Η κατάσταση είναι δραματική»

Για το θέμα ζητήσαμε και την γνώμη του Γραμματέα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Στέλιου Τσόχατζη. Μιλώντας για την αποχώρηση της κυρίας Μανωλοπούλου σχολίασε ότι αποτελεί μια τεράστια απώλεια για τον «Άγιο Ανδρέα» καθώς ουσιαστικά εκείνη ήταν που κρατούσε τη ΜΕΘ κορωνοϊού του Νοσοκομείου και τονίζει ότι: «Η υπερεργασία, ο φόρτος της δουλειά και οι κακές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, έχει ως συνέπεια να χάνουμε συναδέλφους. Και από το Ρίο και αλλού έχουμε αποχωρήσεις για το εξωτερικό. Στην Αχαΐα ειδικά αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι δραματική. Σε κάθε εφημερία υπάρχει μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα και με την λοιπή νοσηρότητα. Τώρα κλείνουν ουσιαστικά στον Άγιο Ανδρέα και τα χειρουργεία. Γιατροί μετακινούνται σε άλλες περιοχές (Πύργο, Αίγιο, νησιά Ιονίου) για να καλυφτούν τα εκεί κενά. Υπάρχει «αιμορραγία»  έμπειρων συναδέλφων και στην περιφέρεια».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα