Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας: Σε ποιους θα διαθέτουν οι φαρμακοποιοί self test

02.04.2021 / 14:56
FARMAKEIO

Το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας συνεδρίασε χθες 01/04/2021 με μοναδικό θέμα τη διάθεση των self-test από τα φαρμακεία μας σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων και την κατάθεση του σχετικού Νόμου και εν αναμονή της Υπ. απόφασης και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος “στη συγκεκριμένη φάση μπορούμε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία διακίνησης και διάθεσης τεστ στο βαθμό που αφορά τα σχολεία”. Μάλιστα συστήνει αυτό να γίνεται σε συγκεκριμένο ωράριο.

Καταθέτουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με την Κρατική οικονομική επιβάρυνση για την προμήθεια εκατομμυρίων τεστ τα οποία διαθέτουν μεν σχετική αξιοπιστία, χωρίς όμως να είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα μιας και το αποτέλεσμα του τεστ «φωτογραφίζει» μόνο συγκεκριμένη στιγμή, εξαρτώμενο πάντα από το ιικό φορτίο δεδομένο που το καθιστά επιδημιολογικό παρά διαγνωστικό εργαλείο. Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια της Κυβέρνησης να μεταθέσει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στην ατομική ευθύνη του πολίτη.

Η διαδικασία της διάθεσης και της διακίνησής τους από εμάς τέθηκε προς τους συναδέλφους τις προηγούμενες ημέρες και η άποψή τους αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με 90% των συναδέλφων να μην επιθυμούν τη διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία μας (σημαντικό γεγονός που δεν κάνει εφικτή την πλήρη εφαρμογή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, πέρα από τον εκβιασμό που μας έθεσε η Κυβέρνηση για τους μαθητές των σχολείων είναι και το γεγονός πως ξεκαθαρίστηκε κατά απόλυτο τρόπο ότι η διενέργεια οποιουδήποτε τεστ απαγορεύεται να γίνεται από τον φαρμακοποιό – όπως εξαρχής είχε τονιστεί από τους εκπροσώπους μας).

Το ΔΣ αφουγκράζεται τον παλμό της Κοινωνίας αλλά και την αγωνία των συναδέλφων φαρμακοποιών μπροστά στο προαναγγελθέν εγχείρημα και θεωρεί ότι η συνολική διάθεση και διακίνηση των τεστ από τα φαρμακεία μας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Μετά και την εξαγγελία όμως της Υπουργού κας Κεραμέως περι ανοίγματος σχολικών μονάδων με την προϋπόθεση διενέργειας self-test από μαθητές και εκπαιδευτικούς και την προτεραιοποίηση αυτών των ομάδων θεωρούμε ότι:

  • στη συγκεκριμένη φάση μπορούμε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία διακίνησης και διάθεσης τεστ στο βαθμό που αφορά τα σχολεία.
  • βασικό μας μέλημα είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού στα φαρμακεία μας και για αυτό το λόγο συστήνουμε κάθε φαρμακείο να αναρτήσει συγκεκριμένο ωράριο διάθεσης των τεστ εντός του ωραρίου λειτουργίας, τέτοιο ώστε να μην παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία του
  • συστήνουμε η διάθεση των τεστ να γίνεται στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου, σε κάθε περίπτωση βέβαια η χωροδιάταξη του κάθε φαρμακείου και ο τρόπος λειτουργίας του κάθε συναδέλφου, ας καθορίσουν την τελική του απόφαση.
  • συστήνουμε η διάθεση να γίνεται αποκλειστικά στο κανονικό ωράριο λειτουργίας και όχι στις εφημερίες/διανυκτερεύσεις.

Επειδή το θέμα είναι πολύπλευρο για να μετατοπίζεται η ευθύνη στον πολίτη ή σε συγκεκριμένο επαγγελματία Υγείας και το Φαρμακείο δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κανάλι για λύσεις σε προβλήματα Δημόσιας Υγείας, ο στόχος μας είναι μια τέτοια διαδικασία να μη γίνεται σε βάρος της καθορισμένης καθημερινής αποστολής του φαρμακοποιού.

Για οποιαδήποτε θέματα προκύψουν με την πρόοδο της διακίνησης την εφαρμογή της πλατφόρμας και την εμπειρία που θα έχουμε, το ΔΣ θα συνεδριάσει για να συγχρονίσει περεταίρω τον τρόπο λειτουργίας.

Είναι αυτονόητο πως όσα φαρμακεία δεν επιθυμούν να διακινήσουν καθόλου τα self-test καλύπτονται απόλυτα από το Δ.Σ. και με βάση την απόφαση της ψηφοφορίας.

Επίσης τα φαρμακεία τα οποία επιθυμούν να διακινήσουν πρέπει απαραιτήτως να δηλώσουν μια φαρμακαποθήκη (και μπορούν να μην παραλάβουν μετά, παρά την αρχική τους δήλωση).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα