Φάνης Βγενόπουλος: Ήρθαμε για να μείνουμε

27.12.2021 / 12:46
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vgenopoulos_fanis

Οι εφημερίδες δεν γεννιούνται σε κενό. Έρχονται να καλύψουν την αναγκαιότητα έκφρασης των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δυνάμεων κάθε κοινωνίας. Κάπως έτσι, γεννήθηκε και ο «Νεολόγος» των Πατρών, το μακρινό 1894, από τον Ιωάννη Π. Παπανδρόπουλο. Μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου 1972, όπου ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ζωής της εφημερίδας, ο «Νεολόγος» των Πατρών είχε καταστεί συνώνυμο του κύρους, της εγκυρότητας, της αξιοπιστίας και της μετριοπάθειας, καθώς θεωρείτο στην εποχή του η κορυφαία εφημερίδα της επαρχίας, και ήταν.

Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που έτρεφαν όλοι για τον «Νεολόγο» των Πατρών, ήταν αυτό που έγραψε το 1940 ο Χρίστος Ριζόπουλος, ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους της Πάτρας και ιδρυτής της εφημερίδας «Ημέρα» των Πατρών, σύμφωνα με το οποίο ο «Νεολόγος» ξεχώριζε για την «ακριβολογία στις ειδήσεις, ευσχημολογία στις εκφράσεις, προσοχή, αμεροληψία και μετριοπάθεια».

Σε αυτό το μονοπάτι πορεύτηκε η εφημερίδα και οι άνθρωποί της επί 78 συνεχή χρόνια. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αυτή της ιταλογερμανικής κατοχής, η εφημερίδα δεν έχασε την «πυξίδα» της, με κίνδυνο ο ιδρυτής της να βρεθεί ενώπιον του εκτελεστικού αποσπάσματος των δυνάμεων κατοχής για τα όσα έγραφε.

Σήμερα, στα 2021 πια, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών, γιορτάζουμε τον έναν χρόνο ζωής του νέου κύκλου ζωής της εφημερίδας.

Εβδομαδιαία τούτη τη φορά η έκδοση αλλά, με τους ίδιους στόχους που είχαν θέσει οι ιδρυτές της.

Όλοι εμείς, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, δουλεύουμε κάθε ημέρα, ώστε να φτάνει κάθε Παρασκευή στα χέρια σας ή στην οθόνη του υπολογιστή σας, μια εφημερίδα έγκυρη, ανοιχτή στην κοινωνία, στα νέα ρεύματα και τις τάσεις και κυρίως με πολύ ισχυρή παρουσία στη ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, εκτιμούμε ότι πετύχαμε τους παραπάνω στόχους, αλλά δεν εφησυχάζουμε.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακόμη πιο σκληρά, με σεβασμό στις Αρχές της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και στις πνευματικές παρακαταθήκες των προκατόχων μας, ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.

Διότι, το σίγουρο είναι πως ήρθαμε για να μείνουμε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα