Φάνης Βγενόπουλος: Η οδυνηρή ήττα

09.01.2022 / 15:45
ka 39

Το 2021 που μόλις έφυγε, αποτέλεσε μια χρονιά – σταθμό για την ελληνική κοινωνία, καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Πολιτεία θέλησε να τιμήσει το ιστορικό αυτό γεγονός, στο οποίο οφείλουμε – εν πολλοίς – την ύπαρξη μας ως κράτος, με κάθε επισημότητα και εκδηλώσεις. Ωστόσο, η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού δεν της επέτρεψαν να κάνει και πολλά, εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που ίσχυαν.

Το ίδιο συνέβη και με τους φορείς, από την Αυτοδιοίκηση μέχρι πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι διοργάνωσαν εκδηλώσεις, οι περισσότερες έγιναν διαδικτυακά, για να τιμήσουν το γεγονός, αλλά και δώσει ο καθένας τη δική του «ανάγνωση» για το τι συνέβη το 1821 και να το «μεταφράσει» στο σήμερα.

Το έχει, φαίνεται, η μοίρα της Ελλάδας να μην μπορεί να γιορτάσει και να τιμήσει την Επανάσταση. Όπως είχαμε γράψει στον «Νεολόγο» των Πατρών και στην εκατονταετηρίδα της επετείου, τον Μάρτιο του 1921, η χώρα, δεν μπόρεσε να γιορτάσει τη μεγαλύτερη ιστορική επέτειο του νέου κράτους, καθώς οι Έλληνες πολεμούσαν πάλι µε τους Τούρκους, αυτή τη φορά όμως, όχι στον ελλαδικό χώρο, αλλά μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Άγκυρα. Η Μικρασιατική εκστρατεία ήταν στο απόγειό της, λίγο πριν καταλήξει σε εθνική τραγωδία, τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς. 

Φέτος , το 2022, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη και πιο οδυνηρή ήττα που γνώρισε το σύγχρονο ελληνικό κράτος: Τη Μικρασιατική καταστροφή, οι συνέπειες της οποίας – θετικές και αρνητικές – έχουν αντίκτυπο στην πορεία της χώρας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διεθνείς σχέσεις μέχρι και σήμερα.

Εκδηλώσεις, τούτη τη φορά, δεν έχουν ανακοινωθεί και αυτό είναι αναμενόμενο. Είναι πιο εύκολο να μιλάς για μια επιτυχία, αλλά ιδιαίτερα απαιτητικό να αντλήσεις διδάγματα από μια αποτυχία, μια καταστροφή του μεγέθους εκείνης του 1922.

Ωστόσο, ως κοινωνία αυτό ακριβώς που αποφεύγουμε πρέπει να κάνουμε. Να δούμε κατάματα τα αίτια της ήττας από τον ιστορικό εχθρό της Ελλάδας και να βγάλουμε συμπεράσματα, πολύ περισσότερο σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπου η γειτονική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής αναστάτωσης.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα