Εξελέγη το προεδρείο της Βουλής -Όχι σε αντιπροέδρους από Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση

04.07.2023 / 17:32
tasoulas-kwstas-proedros-voulis-ksana.jpg

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 51 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Ακολούθως εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής, τρεις από τη ΝΔ και ένας από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Δεν εξελέγησαν αντιπρόεδροι της Βουλής από τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους
Η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων ακολούθησε στην Oλομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, αλλά σε ψηφοδέλτια αυτή τη φορά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές δήλωσαν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.

1ος αντιπρόεδρος Ιωάννης Πλακιωτάκης (ΝΔ): εξελέγη με 269 ψήφους (30 «παρών»)
2ος αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ): εξελέγη με 269 ψήφους (30 «παρών»)
3ος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ): εξελέγη με 269 ψήφους (30 «παρών»)
4η αντιπρόεδρος Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ): εξελέγη με 270 ψήφους (30 «παρών»)
5ος αντιπρόεδρος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ): εξελέγη με 270 ψήφους (30 «παρών»)
6ος Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ): εξελέγη με 269 ψήφους (31 «παρών»)
7ος Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες): έλαβε 25 ψήφους, 275 «παρών» και δεν εκλέγεται
8ος αντιπρόεδρος Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): εκλέχθηκε με 256 ψήφους (44 «παρών»)
9ος Γιώργος Αποστολάκης (Νίκη): έλαβε 31 ψήφους και 269 «παρών» και δεν εξελέγη
10ος Μιχαήλ Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας): 95 ψήφους, 205 «παρών» και δεν εξελέγη

Οι προτάσεις των κομμάτων για τους κοσμήτορες
Από την ΚΟ της ΝΔ, για το αξίωμα των κοσμητόρων προτείνονται οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας, και για το αξίωμα των γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.
Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα προτείνεται η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.

Στους βουλευτές είχαν διανεμηθεί τέσσερα ψηφοδέλτια: ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του α’, του β’ και του γ’ αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπόλοιπων προτεινόμενων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινόμενων για τα αξιώματα των κοσμητόρων, και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινόμενων για γραμματείς. Η ψήφος ήταν «ναι» ή «παρών», δεν υπήρχε τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο ο βουλευτής έπρεπε να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα