Εξαδάκτυλος – Αν το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα τεθεί θέμα lockdown

23.08.2021 / 18:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 47

Tο ενδεχόμενο του lockdown αν το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νοσηλείες νοσούντων από κορονοϊό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 απηύθυνε έκκληση να εμβολιαστούν σε όσους δεν το έχουν κάνει ακόμη, ενώ είπε ότι «αν η ατομική επιλογή συμβαδίσει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα βρεθούμε σε κατάσταση που θα πρέπει να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αν όμως οι αριθμοί φτάσουν σε σημείο που το Σύστημα Υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εκ νέου, προφανώς θα τεθεί θέμα».

«Ο πληθυσμός των εμβολιασμένων συμπεριφέρεται διαφορετικά ως προς τη νόσο, έχουν διαφορετικά επίπεδα άμυνας. Τα 2/3 των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι κι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί με έναν τρόπο στην καθημερινότητά μας. Έχουμε ήδη περιγράψει τι μπορούν να κάνουν οι μεν και τί δεν μπορούν οι δε. Ένα παράδειγμα είναι ότι οι εμβολιασμένοι είναι ελεύθεροι να απολαύσουν την ομάδα τους μέσα στο γήπεδο» ανέφερε τονίζοντας ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους.

 «Εάν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε μόλις δύο ανθρώπους στις ΜΕΘ. Δε θα υπήρχε θέμα συζήτησης στην κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι ο ιός μεταδίδεται τόσο γρήγορα που πρέπει να φτάσουμε το 80- 85% των εμβολιασμένων και όσων νόσησαν για να πετύχουμε την ανοσία αγέλης. Ωστόσο, όπως είπε, όσοι νόσησαν και δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι προφυλαγμένοι έναντι των μεταλλάξεων του ιού.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας υπογράμμισε ότι σε συνθήκες συνωστισμού είναι απαραίτητη. «Αν δεν κατανοήσουμε που χρειάζεται να φοράμε μάσκα ίσως οδηγηθούμε πάλι στο μέτρο της μάσκας παντού» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι εάν η ατομική επιλογή συμβαδίζει με την κοινωνική υποχρέωση, δεν θα πάμε σε ολικό lockdown.

«Εάν όμως φτάσουμε σε σημείο που πιέζεται το ΕΣΥ, δεν αποκλείεται να πάμε σε αυτό το μέτρο» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι στις 18 Ιουλίου είχαμε 123 διασωληνωμένους και 36 μέρες μετά έχουμε 336- 338. «Η επιστροφή από τις διακοπές σίγουρα θα επιβαρύνει τους αριθμούς και πρέπει να προφυλαχθούν, κατά κανόνα, οι άνω των 50 ετών» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα