Εβδομάδα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία

10.07.2023 / 7:42
syriza_diadoxi_xr

Θέμα ωρών εκτιμάται η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στα τέλη της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να κορυφώνονται οι κομματικές διεργασίες στα συλλογικά όργανα, αρχής γενομένης από σήμερα, που συνεδριάζει στη μία το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία.

Με τους υποψήφιους να «κλειδώνουν» καθώς περνούν οι ώρες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που προηγήθηκε οι φερόμενοι ως διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έσπευσαν να δώσουν ένα «δείγμα γραφής» του ιδεολογικού στίγματος, αλλά και του κοινωνικού εύρους του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» και των ορίων της διεύρυνσής του, αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα, σε ένα παράλληλο επίπεδο μια σειρά από πολιτικές πλατφόρμες παρουσιάστηκαν κατά μόνας, ως βάση εσωκομματικού προβληματισμού και διαλόγου, αλλά κυρίως ως βατήρας εσωκομματικών συνθέσεων, καθώς η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ρευστοποιήσει το μέχρι πρότινος γνωστό εσωκομματικό πεδίο, ευνοώντας νέες ομαδοποιήσεις.

Αριστερή προοπτική

Κλείνοντας προς τα αριστερά, η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φέρεται να διατηρεί προβάδισμα στην κούρσα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική» με φόντο τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε από το ίδιο βήμα σε όσους ισχυρίζονται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν μία ανάγκη ειδικού σκοπού» πως «θα τους εκπλήξουμε». «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να βγει από την κρίση, αλλά η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να χρειάζεται μια δυνατή αριστερά» παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί την μειοψηφία στον στίβο της διαδοχής. Για την εσωκομματική, αριστερόστροφη αντιπολίτευση ορθώνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας αριστερής πλειοψηφίας εντός κόμματος, πιθανότητα η οποία κινητοποιεί προς την εξεύρεση πολιτικής εναλλακτικής πολλά «πασοκογενή» στελέχη.

Μεγάλη δημοκρατική παράταξη

Στον αντίποδα, υπέρ της διατύπωσης μιας «ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης» από πλευράς μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» τοποθετήθηκε η Ρένα Δούρου (σε άρθρο της στο anatropinews.gr), περιγράφοντας στην πολιτική της πλατφόρμα ένα «κόμμα ενός σύγχρονου, διεκδικητικού προοδευτισμού με σαφή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση». Κατά την κ. Δούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Παραμένει όμως το ισχυρότερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όσοι εύχονται τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πρέπει να κάνουν ξανά τους υπολογισμούς τους λαμβάνοντας υπόψη το κόμμα που έχει εμπράκτως αποδείξει ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ή να επιστρέψει “στο 3%”». Για «παράταξη από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο» έκανε λόγο και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς, απαντώντας αναφορικά με τις πληροφορίες που τον θέλουν να διεκδικεί την Προεδρία πως «προηγείται η συζήτηση για το που πρέπει να πάει το κόμμα. Η συζήτηση για τα πρόσωπα έπεται. Τα μέλη θα αποφασίσουν κατ’ αρχάς το που θα πάμε και βεβαίως μετά το ποιος θα ηγηθεί».

«Όχι» σε καμικάζι διαδικασίες

Σε κάθε περίπτωση ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε πως «θα πάμε συγκροτημένα, με αναλυτικό διάλογο και, βεβαίως, συμμετοχή των μελών. Όχι ως καμικάζι» στις εσωκομματικές διαδικασίες, εκτοξεύοντας και φίλια πυρά, καθώς «Θα ήταν λάθος μια αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς» σχολίασε, ενώ σταχυολόγησε μεταξύ των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ «βλέποντας» προς την πλευρά Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου πως «υπερ-προβάλλαμε το ότι ήμασταν «καλοί διαπραγματευτές», επαναφέροντας στον κόσμο αρνητικές μνήμες της διαπραγμάτευσης και της πίεσης».

Προοδευτική πολιτική πλειοψηφία

Με τίτλο «Για μια νέα προοδευτική πολιτική πλειοψηφία» πολιτική πλατφόρμα παρουσίασε χθες και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος επισημαίνει πως «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαι μακριά από τις διεργασίες, που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια», για να καταλήξει πως «απαιτείται ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο, που μαζί με τα «μεγάλα» και «καινούργια» θα χτίσει και ένα μέτωπο δημοκρατίας, απέναντι στο φασισμό, που σηκώνει και πάλι κεφάλι αναβαπτισμένος στην κρισιακή συνθήκη». Παρών στον ίδιο προβληματισμό δηλώνει (με άρθρο του στο libre.gr) και ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ οφείλει να είναι κορμός και εκφραστής της κυβερνώσας Αριστεράς». Αναγνωρίζοντας πως «όλοι ευθυνόμαστε για το κακό αποτέλεσμα. Διότι πέρα από την άστοχη στρατηγική, τη δυσκολία να επικοινωνήσουμε πειστικά το πρόγραμμά μας και τα λάθη στελεχών, τις τελευταίες μέρες, της προεκλογικής περιόδου του Μαΐου (σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση κρίθηκαν άλλωστε όλα…), μας έλειψε το όραμα και η φλόγα», ο κ. Πολάκης εισηγείται να ανασυγκροτηθεί «προγραμματικά και οργανωτικά» ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει πως «στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν βλέπουμε απλά «τα τρένα να περνούν». Προτρέπουμε και στηρίζουμε κεντρικά στελέχη με ευρεία αναγνωρισιμότητα να μπουν στη μάχη των εκλογών του Οκτωβρίου, με στόχο την αναστροφή των τάσεων φυγής μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και της γενικευμένης ματαίωσης και παραίτησης».

Στο μεταξύ, με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε για τον Αλέξη Τσίπρα πως «είναι ο λαογέννητος ιδρυτής της κυβερνώσας αριστεράς στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είναι ο ιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», συμπληρώνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν απλώς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια ώρα, «να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ» πρότεινε από μέρους του ο πρώην Αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης με άρθρο του στην «Αυγή» παρατηρεί πως «δεν αρκεί να αλλάξουμε πρόσωπα. Πρέπει να αλλάξουμε μεθοδολογίες, νοοτροπίες, περιεχόμενα». Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αποσαφηνίσει την ταυτότητά του, να αποκτήσει σταθερές δομές, αξιοσέβαστες διαδικασίες και δεσμευτικούς κανόνες. Πρέπει να ακούει τα μέλη του και να απαντά στα ερωτήματα και στις αγωνίες τους».

Οι ενστάσεις

Πλην του ιδεολογικού στίγματος, ενστάσεις από την «προεδρική» πλειοψηφία αναμένεται να διατυπωθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ως προς το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών, καθώς ένα μέρος της «Κίνησης Μελών» με προεξάρχοντα τον Χρήστο Σπίρτζη (και με τις θετικές ψήφους των κυριών Νοτοπούλου, Συμεωνίδου, Καρκούλια και Δούση) τάχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση υπέρ της μετάθεσης των εσωκομματικών εκλογών μετά τις αυτοδιοικητικές. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η πλειοψηφία της μετριοπαθούς προεδρικής τάσης ΡΕΝΕ, στελέχη της οποίας θα επαναφέρουν το ζήτημα με περισσότερη ένταση, ενώ σε με μια τέτοια προοπτική φέρεται να συμφωνεί και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Στο αντίποδα, καθαρές λύσεις στο άμεσο μέλλον φέρεται να προκρίνει η μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι μια τυχόν παράταση της διαδικασίας θα επέτεινε το χάος, τις συντροφικές έριδες και την ακυβερνησία. Ωστόσο, η συντριπτική ήττα επιβάλλει «να συζητηθούν όλα αναλυτικά και από από τα κάτω» αντιτείνει η «προεδρική» πλειοψηφία, προκρίνοντας να υπάρξει αναλυτικός διάλογος από τα μέλη, κάτι που θα οδηγούσε τη διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη Οκτώβρη και τις εσωκομματικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα