Eurogroup: Ξεκίνησε η «μάχη» για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Η στάση του Βορρά απέναντι στο Νότο

18.01.2022 / 7:08
eurogroup_in_1701-2048x1241

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες άνοιξε χθες και επισήμως στο Eurogroup και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση όλο το επόμενο διάστημα και στόχο να έχει υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος του έτους.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα ισχύσουν από το 2023 και ως στόχο θα έχουν να ελέγξουν το χρέος για τις χώρες που είναι υπερχρεωμένες, μεταξύ των οποίων όπως είναι φυσικό βρίσκεται και η Ελλάδα.

Στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε μία πρώτη προσέγγιση. Όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται αλλαγή στους κανόνες, αλλά ουδείς επί του παρόντος έβαλε όλα τα χαρτιά στο τραπέζι.

Οι… Βόρειοι και οι Νότιοι
Είναι δεδομένο ότι η Γερμανία και οι σκληροί του Βορρά δεν πρόκειται να μεταβάλλουν στάση και θα ζητήσουν αυστηρούς κανόνες, που ουσιαστικά θα ισχύσουν μόνο για τους Νότιους, οι οποίοι αύξηση σημαντικά το δημόσιο χρέος τους στα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, η ΕΕ θα ακολουθήσει σε μία πιο ρεαλιστική οδό για την μείωση του χρέους, καθώς οι χώρες μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν τους κανόνες ώστε να επιτρέψουν την πιο αργή μείωσή του. Στόχος είναι σύμφωνα με το Πρακτορείο να αφήσουν πίσω τους περίπλοκους υπολογισμούς και να προχωρήσουν σε ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα είναι σεβαστό.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει δημιουργηθεί προκειμένου να αποτρέπει κυβερνήσεις να δανείζονται υπερβολικά, κάτι που θα διαφυλάττει την αξία του ευρώ. Ωστόσο οι κανόνες αυτοί, κυρίως στο Νόμο, έχουν παραβιαστεί κατά κόρον, οδηγώντας εν μέρει στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2010.

Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν κατανοήσει πλήρως ότι οι κανόνες που υπάρχουν είναι αδύνατο να εφαρμοστούν και αποτελούν ουσιαστικά ένα κενό γράμμα και πρέπει να μπουν εκ νέου στο τραπέζι.

Πίεση στο δημόσιο χρέος από την πανδημία
Ο λόγος είναι απλός, ότι η πανδημία έχει ωθήσει το δημόσιο χρέος της Ε.Ε. σε τόσο υψηλά επίπεδα που οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν. Την ίδια στιγμή, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις τις επόμενες δεκαετίες που πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην κοινοτική νομοθεσία.

«Φαίνεται να αναδύεται μία ευρείας κλίμακας συμφωνία όσον αφορά την πιο σταδιακά προσαρμογή στη μείωση του χρέους και ειδικά στον αποκαλούμενο κανονισμό του 1/20», όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώνουν ετησίως το δημόσιο χρέος κατά το ένα εικοστό του ποσού που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια για πολλές χώρες να έχουν σήμερα χρέη πάνω από το 100% του ΑΕΠ, αυτός ο κανονισμός φαίνεται πλέον μη ρεαλιστικός και αυτό το αντιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών.

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστους τρόπους μείωσης του χρέους. Όμως συγχρόνως οι τρόποι αυτοί θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», προσέθεσε ο Ντομπρόφσκις. O ίδιος είπε ακόμη ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στο γεγονός ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να γίνουν απλούστεροι και να μην εστιάζουν σε δείκτες όπως τα ελλείμματα ή τα διαρθρωτικά ισοζύγια τα οποία δεν μπορούν να παρακολουθούνται άμεσα και ως εκ τούτου να αναθεωρούνται συχνά σε σημαντικό βαθμό.

Τέλος, οι υπουργοί θέλουν να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα κάνουν τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τους κανονισμούς επειδή ωφελούν και όχι εξαιτίας των πιθανών οικονομικών κυρώσεων, που αντιμετωπίζονται από πολλές χώρες ως μία απλή απειλή

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα