Έτσι θα χορηγηθούν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τα self test

24.04.2021 / 8:31
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
A pharmacist shows a COVID-19 saliva self-test kit in a drugstore in Brussels amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Belgium, April 6, 2021. REUTERS/Johanna Geron

Σε διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό, κ. Σκέρτσου, και εκπροσώπων των φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκαρίων και της ΗΔΙΚΑ, προσδιορίστηκε ο τρόπος χορήγησης των self test για το επόμενο διάστημα στους εργαζόμενους οκτώ κλάδων του ιδιωτικού τομέα και πιο συγκεκριμένα σε όσους εργάζονται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και στις σχολές οδηγών.

Όπως αποφασίστηκε, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στο τόπο εργασίας τους και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πριν την προσέλευσή τους στη δουλειά, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021.

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στη διαδικασία από τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 μέχρι την Κυριακή 2 Μαΐου 2021 θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν 2 self test με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Τα δυο self test αντιστοιχούν στην κάλυψη δύο ελέγχων για τις δύο προσεχείς εβδομάδες και συγκεκριμένα από 26.04.2021 έως 02.05.2021 και από 03.05.2021 έως 09.05.2021.

Κατά την εβδομάδα από 03.05.2021 έως 09.05.2021 οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν ένα ακόμα self test που θα αντιστοιχεί στην κάλυψη της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από αυτούς για την εβδομάδα από 10.5.2021 μέχρι 16.05.2021.

Μέχρι και τις 2 Μαΐου 2021, οπότε και ισχύει η μεταβατική περίοδος, τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση σε εργοδότες και εργαζόμενους. Από 03 Μαΐου και μετά, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Και οι εργαζόμενοι των δημοσίων υπηρεσιών δικαιούχοι των self test

Το πρόγραμμα διάθεσης self-tests σε ομάδες του πληθυσμού από τη Δευτέρα 26 Απριλίου επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου εντάσσονται και όλοι οι εργαζόμενοι των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Έτσι, και καθώς από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, όπως τόνισε ο ίδιος, και θα περιορίζεται το ποσοστό των εργαζομένων που θα εργάζεται με τηλεργασία, καθίσταται απαραίτητος ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Από την υποχρέωση παρουσίας από την εργασία θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Self test και στους κληρικούς

την κατηγορία που ξεκινά η διάθεση των self-tests την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνονται οι κληρικοί, οι ιεροψάλτες και το προσωπικό που ασχολείται στους τόπους λατρείας όλων των θρησκειών.

Έτσι, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 2 Μαΐου, στις παραπάνω κατηγορίες που αναφέρονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα χορηγηθούν δυο τεστ που θα καλύψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολείων η διάθεση των self-tests θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.

iatropedia

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα