Έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους η Παιδοψυχιατρική Κλινική της Πάτρας – Από 10 έως 20 τα περιστατικά τον μήνα που χρήζουν βοηθείας

29.11.2020 / 11:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 2

Ένα όραμα πνοής για το δημόσιο σύστημα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλάμε για την Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων που πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα και να καλύψει ένα κενό χρόνων στις δομές της δημόσιας υγείας.

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική θα στεγαστεί στο πρώτο όροφο του κτίριο του Καραμανδάνη, απέναντι από το πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας και μαζί με το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο  θα αποτελέσει μία ολοκληρωμένη δομή πάνω σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα που τα τελευταία χρόνια παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η κλινική ήταν να λειτουργήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα από το περασμένο φθινόπωρο, όμως τα όσα συμβαίνουν με την πανδημία και τον κορωνοϊό στην χώρα μας, άφησαν το όλο θέμα λίγο πίσω.

Πλέον όμως όλα είναι στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός έργου που χρηματοδοτούν από κοινού τρεις ξεχωριστοί φορείς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η 6η ΥΠΕ και το πρόγραμμα ΕΠΣΑ.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε μπήκαν μετά από τον σχετικό διαγωνισμό που έληξε οι προμήθειες του εξοπλιστικού υλικού που θα στελεχώσουν την νέα δομή.

Η μοναδική λεπτομέρεια που απομένει

Το μόνο που θα απομένει για να λειτουργήσει η κλινική θα είναι η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ των θέσεων των γιατρών που θα την απαρτίσουν, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και εξαρτάται από το υπουργείο για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Το νοσηλευτικό προσωπικό που θα στελεχώσει τη νέα δομή ήδη υπάρχει. Οι θέσεις που βρίσκονται στη διαδικασία πρόσληψης αφορούν έξι παιδοψυχίατρους και ενός ακόμα που πρόκειται να προστεθεί για την ενίσχυση της κλινικής.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, Παύλο Αθανασόπουλο, οι κλίνες της Παιδοψυχιατρικής θα είναι στο σύνολο τους εφτά. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μικρός, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος των αντίστοιχων κλινικών που υπάρχουν στην Αττική, κυμαίνεται μεταξύ των τεσσάρων και των πέντε.

Μέχρι σήμερα, τόσο στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, όσο και της Πελοποννήσου, δεν υπήρχε κάποια Παιδοψυχιατρική Κλινική. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι η νέα δομή έρχεται να καλύψει σημαντικές ανάγκες.

Α. Αθανασόπουλος: Επτά οι κλίνες της κλινικής

«Είναι ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικής αξίας για την περιοχή μας και τη δημόσια υγεία, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία τέτοιου είδους κλινική. Τα περιστατικά που είχαν ανάγκη από νοσηλεία τα διακομίζαμε στις αντίστοιχες κλινικές της Αθήνας, αφού δεν υπήρχε άλλη λύση» τονίζει ο διοικητής του Καραμανδανείου Παύλος Αθανασόπουλος.

«Όμως ακόμα και αυτή η διακομιδή γινόταν με αρκετά προβλήματα και εμπόδια αφού πολλές φορές οι κλίνες των παιδοψυχιατρικών της Αθήνας ήταν γεμάτες και έτσι οι ασθενείς βρίσκονταν στην αναμονή για να βρουν ένα κρεβάτι μακριά από την περιοχή μας.

Πλέον με την κλινική αυτή θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτές τις περιπτώσεις των παιδιών». Θα είναι λοιπόν μια σημαντική βοήθεια για τις αυτές τις οικογένειες η κλινική αυτή. Ταυτόχρονα όμως θα ανεβάσει και το επίπεδο της δημόσιας υγείας στο τομέα της ψυχιατρικής.

Βλέπετε, δεν είναι δυνατόν σε μία περιοχή που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας (Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο), να μην υπάρχει εν έτει 2020,  μία κλινική για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Προβλήματα που εμφανίζονται ολοένα και σε περισσότερες περιπτώσεις. Από την διαπίστωση αυτή μιλάμε για ανάγκη που από τη στιγμή που αυτή έχει να κάνει με παιδιά, δηλαδή με το αύριο, η πολιτεία θα έπρεπε να είχε δείξει εδώ και χρόνια τα αντανακλαστικά της.

Σιγάλα: Νοσηλεία σε ένα κατάλληλο περιβάλλον

Σύμφωνα με την συντονίστρια του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, Βιολέτα Σιγάλα, ο αριθμός των παιδιών που έρχονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα και έχουν ανάγκη νοσηλείας σε μία ψυχιατρική κλινική, σε μηνιαία βάση ξεπερνούν τα 10.

Υπάρχουν φορές που ο αριθμός αυτός μεγαλώνει και  κυμαίνεται μεταξύ των 15 και των 20 περιπτώσεων. Πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών παθήσεων από ελαφριές που ξεκινούν από την κατάθλιψη και πια βαριές που φτάνουν στις νευρώσεις, στις ψυχικές διαταραχές και στις ψυχώσεις.

Όπως μας λέει η κ. Σιγάλα που αποτέλεσε μία από τις οραματίστριες της κλινικής αυτής που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, για να μπορέσουν τα παιδιά αυτά να βελτιώσουν την ψυχική τους κατάσταση και να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους σταδιακά, χρειάζονται τη νοσηλεία σε ένα κατάλληλο και ειδικό περιβάλλον.

Τα χαρακτηριστικά των περιπτώσεων αυτών που χρήζουν νοσηλείας διαφέρουν και δεν σχετίζονται ούτε με την κοινωνική προέλευση, ούτε με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των παιδιών αυτών ξεκινά από τα 10 με 11 ετών και φτάνει τα 16. Είναι γεγονός ότι οι περιπτώσεις των ανηλίκων που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα ολοένα και πληθαίνει τα τελευταία χρόνια. 

«Υπάρχουν πολλά περιστατικά στην περιοχή μας που έρχονται σε μας για βοήθεια και που χρήζουν άμεσης νοσηλείας» τονίζει η κ. Σιγάλα. «Για αυτό και υπογραμμίζουμε ότι η λειτουργία της κλινικής αυτής θα δώσει μία μεγάλη ανάσα τόσο στο σύστημα της υγείας της περιοχής, όσο – και αυτό είναι το σημαντικότερο – σε παιδιά αυτά και στους γονείς τους».

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό που λέγαμε κάποτε για τα ανέμελα παιδικά χρόνια, έχει πάψει να ισχύει στην εποχή μας, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Οικονομικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς κτλ. 

Μόνο ο αριθμός των περιπτώσεων που χτυπούν κάθε μήνα την πόρτα του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου που λειτουργεί από το 2012 και μετά στο ίδιο κτίριο που θα ξεκινήσει την λειτουργία της η κλινική (στον δεύτερο όροφο), σοκάρει.

Πάνω από 600 περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, προχωρούν κάθε μήνα σε συνεδρίες με ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, λογοθεραπείες κτλ) του Κέντρου για κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα  ή κάποια μορφή διαταραχής που αντιμετωπίζουν.

Οι δυσκολίες ίσως μιας εποχής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες γενιές, καθρεφτίζονται μάλλον στις παιδικές ψυχές των αυριανών πολιτών. Και είναι και αυτό μια από τις σκοτεινές πτυχές ενός αβέβαιου μέλλοντος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα