Παρασκευή, 12.08.2022, 9:25 μμ

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Τι προκάλεσε την κόκκινη ανατολή

10.12.2020 / 16:39
0202

Η σημερινή Πέμπτη ξημέρωσε με τον ουρανό κόκκινο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.  Την εξήγηση του φαινομένου δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που όπως αναφέρει στο meteo.gr:

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 10/12 ο ουρανός σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ιδιαίτερα στα νοτιότερα τμήματα, είχε έντονο κίτρινο ή κοκκινωπό χρώμα. Αιτία αυτού του φαινομένου ήταν η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα η οποία προκάλεσε την έντονη σκέδαση των ακτίνων του ηλιακού φωτός στα μικρά μήκη κύματος (μπλε, πράσινο) αφήνοντας τις ακτίνες μεγαλύτερου μήκους κύματος να φτάσουν στο έδαφος (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο). Στο ίδιο φαινόμενο οφείλονται τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και της συνηθισμένης ανατολής όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, απλά η σκόνη εντείνει το φαινόμενο.

Δείτε εικόνα από την κάμερά μας στην Πεντέλη στις 07:24 την Πέμπτη 10/12 και τον χάρτη πρόγνωσης για τη μεταφορά σκόνης από το αριθμητικό μας μοντέλο που σωστά προέβλεψε τις μεγάλες συγκεντρώσεις κοντά στο έδαφος.  

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα