Εθνική Οδός Πατρών- Πύργου: Θανατηφόρα… τέλος!

03.09.2023 / 15:00
ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Σωτήριες αποδεικνύονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Εθνική Οδό Πατρών- Πύργου με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας να δείχνουν σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και το γεγονός πώς από τις αρχές του 2023 δεν είχαμε κανένα θανατηφόρο. Τα παράπονα από τους οδηγούς, κυρίως τους ανθρώπους που είναι μόνιμοι κάτοικοι σε περιοχές σε όλο το μήκος της Πατρών-Πύργου ήταν έντονα το πρώτο χρονικό διάστημα, όμως όπως αποδεικνύεται οι παρεμβάσεις άλλαξαν τα δεδομένα για την Εθνική οδό καρμανιόλα. Η συγκεκριμένη εργολαβία για την βελτίωση οδικής ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε μετά από πίεση και διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ ολοκληρώθηκε με την έγκαιρη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα, μήκους 80χλμ., με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ που είχε ως στόχο τη δραστική μείωση των ατυχημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο. Το υπουργείο Υποδομών ανέλαβε ουσιαστικά να πλειοδοτήσει επί του φυσικού αντικειμένου, δίνοντας και δαπανώντας ένα υψηλό κονδύλι για να αυξήσει την οδική ασφάλεια και ο στόχος επετεύχθη.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας θα παραμείνει, σαφώς, σε λειτουργία και μετά την ολοκλήρωση του νέου δρόμου, περισσότερο για ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις ή για όποιους οδηγούς θα τον επιλέγουν. Οπότε, οι εν λόγω παρεμβάσεις, με τις νέες του επόμενου διαστήματος, θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία «μιλούν»

Πρόκειται για ξεκάθαρη βελτίωση στην εθνική οδό της Πατρών- Πύργου. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι σίγουρα εξαιρετικά σημαντικές, οι οδηγοί όμως δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν όταν βρίσκονται στο τιμόνι. Εξ’ αρχής είχε εκτιμηθεί πώς το έργο θα οδηγήσει σε μείωση των ατυχημάτων αλλά σίγουρα δεν μπορεί να τα εξαλείψει. Στον οδικό άξονα της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου, εδαφικής αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, κατά τα πρώτα εξάμηνα των ετών 2021, 2022 και 2023 σημειώθηκαν τα εξής τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά). Συγκεκριμένα το 2021 καταγράφονται τρία ελαφριά ατυχήματα, ένα σοβαρό, δύο θανατηφόρα με δύο νεκρούς. Το 2022 επτά ελαφριά, κανένα σοβαρό τρία θανατηφόρα με τρεις νεκρούς. Το 2023 τέσσερις ελαφριά, κανένα σοβαρό και κανένα θανατηφόρο. (σχετικός πίνακας)

Οι αιτίες

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

• Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

• Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

• Παραβίαση προτεραιότητας

• Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς

• Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

Οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο οδικό άξονα:

• Διαχωρισμός των κατευθύνσεων κυκλοφορίας με εύκαμπτα πλαστικά κολωνάκια σήμανσης

• Διευθέτηση των ανεξέλεγκτων προσβάσεων με την απαγόρευση αριστερών στροφών και τη διαμόρφωση εισόδων-εξόδων

• Ενδιάμεση εναλλασσόμενη λωρίδα στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας για ασφαλείς προσπεράσεις

• Αντιολισθηρή στρώση κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της οδού και αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα

• Διαγράμμιση σε όλο το μήκος της οδού

• Φωτεινή σηματοδότηση σε 18 κόμβους, κατασκευή οδοφωτισμού σε 7 κόμβους, καθώς και 5 νέες σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών

• Ειδική διαμόρφωση στις εισόδους των οικισμών – οικιστικών πυκνώσεων, με πρόσθετα μέτρα προειδοποίησης και περιορισμού της ταχύτητας

• Βελτίωση της κατακόρυφης σήμανσης

• Τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας

• Κλαδοκοπές και φυτοκοπές της παράπλευρης βλάστησης και καθαρισμός των τάφρων

Δρόμος «θανάτου»

Περισσότεροι από 10 άνθρωποι έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται λόγω των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται στον οδικό άξονα Πάτρα– Πύργος. Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2015 έως το τέλος Αυγούστου του 2020, είχαν σημειωθεί 129 τροχαία ατυχήματα με τον μακάβριο απολογισμό να ανέρχεται σε 60 νεκρούς και σε 188 τραυματίες εκ των οποίων οι 17 σοβαρά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα