Παρασκευή, 3.02.2023, 6:39 πμ

Εστίαση: Προσδοκά σε αύξηση της κίνησης τις ημέρες των γιορτών

03.12.2022 / 10:13
Reveillon

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αναμένεται να είναι πιο σκοτεινά, πιο κρύα και σίγουρα με λιγότερα λαμπάκια, σε ότι αφορά τον τομέα της εστίασης.

Παρότι η φετινή εορταστική περίοδος είναι η πρώτη χωρίς περιοριστικά μέτρα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η ενεργειακή κρίση, που διαδέχθηκε την υγειονομική κρίση, θέτει τους δικούς της «κανόνες» στον κλάδο, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες.
Αποκαλυπτικά είναι και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Focus Bari | YouGov, σύμφωνα με την οποία το 61% των πολιτών δηλώνει ότι ήδη έχει μειώσει τη διασκέδαση έξω ενώ το 19% ότι τη σταμάτησε τελείως.


«Ελπίζουμε να υπάρξει κίνηση στα καταστήματα, τόσο τα εμπορικά όσο και της εστίασης», αναφέρει στον ΟΤ ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).


Ωστόσο ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει πως «οι ανατιμήσεις και ο φόβος για το μέλλον έχει αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων, οι οποίοι κάνουν περικοπές στη διασκέδαση και στις αγορές μη βασικών αγαθών για να μπορέσουν να βγάλουν το μήνα».


Αναφερόμενος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, ο Γιώργος Καββαθάς σημειώνει ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκονται σε παγίδα χρέους, μην αποκλείοντας τα λουκέτα.


«Αυτή τη στιγμή η αγορά έχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Το 53% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους δήλωσε μείωση των ρευστών διαθεσίμων. Το 28% των επιχειρήσεων δήλωσε πώς δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και τα όποια έσοδα υπήρξαν τους καλοκαιρινούς μήνες εξανεμίστηκαν καλύπτοντας παλαιότερες υποχρεώσεις», τονίζει.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα