Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας

09.11.2020 / 23:07
gko 9

Η «κατάρρευση» της ψηφιακής πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης της εταιρείας
CISCO, μόλις μέσα στις δύο πρώτες ώρες λειτουργίας της, στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλης της χώρας, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020, συνιστά την πλέον πανηγυρική διάψευση των δηλώσεων «ετοιμότητας» της Κυβέρνησης.

Προκύπτει ότι η συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.» δεν φέρει τα εχέγγυα της απαιτούμενης αξιοπιστίας, ενώ το σύστημα φαίνεται ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες τεχνικές δυνατότητες και αντοχές.

Η Πολιτεία, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όφειλε να έχει αξιοποιήσει
υπάρχουσες μελέτες για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων, που δυστυχώς παραμένουν στα συρτάρια των αρμοδίων. Πολύ περισσότερο, όφειλε να γνωρίζει τις αληθείς δυνατότητες του συστήματος τηλεκπαίδευσης και να έχει καταστρώσει εναλλακτικό «Σχέδιο Β» για την απρόσκοπτη και ομαλή συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς, παρά την αναντίρρητη
διεθνή διάσταση των τεχνικών προβλημάτων, καταδεικνύονται σοβαρές
παραλείψεις του αρμόδιου Υπουργείου που βεβαίως φέρει την πολιτική ευθύνη για την έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης προετοιμασίας.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες μετά την
υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αλλά και την πρόσφατη τροποποίησή της, η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.» δεν έχει μέχρι σήμερα αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δεν έχει τύχει οποιασδήποτε άλλης δημοσιότητας.

Παρά τις επανειλημμένες σας διαβεβαιώσεις δεν έχετε δώσει μέχρι
σήμερα στη δημοσιότητα το κείμενο της συμβάσης, ενώ αρνείστε να το
παρουσιάσετε στη Βουλή, προς ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την πρόσφατη υπ’ αριθ. 4/07.09.2020 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και μάλιστα τάσσεται τρίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης της Πολιτείας στις συστάσεις της Αρχής.

Ανάμεσα στις λοιπές παρατηρήσεις της, η Αρχή διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι που απορρέουν από τους όρους της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου – «CISCO HELLAS Α.Ε.», ιδίως λόγω της διατήρησης δεδομένων από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, στοιχείο που καταδεικνύει την πολύ σοβαρή ανάγκη για πλήρη διαφάνεια σχετικά με την ως άνω σύμβαση και τους ειδικότερους όρους της, που αφορά -μεταξύ άλλων- και στα
προσωπικά δεδομένα άνω του ενός εκατομμυρίου φυσικών προσώπων!

Τέλος, σημαντικά ερωτήματα εγείρονται για το αν η σύμβαση περιέχει ρήτρες και ασφαλιστικές δικλίδες στην περίπτωση τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος.

Με δεδομένες τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του COVID-19, είναι πλέον βέβαιο ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αποτελέσει, στο άμεσο μέλλον και για άγνωστο χρονικό διάστημα, την κύρια μορφή εκπαίδευσης.

Απαιτείται, λοιπόν, σοβαρότητα, ορθός και έγκαιρος προγραμματισμός και ιδίως πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία τη δράση της Κυβέρνησης. Κατόπιν των ανωτέρω

Παρακαλείσθε κ. Υπουργέ να καταθέσετε άμεσα στη Βουλή, προς ενημέρωσή της, το πλήρες κείμενο της συμβάσης του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.», αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα