Ερώτηση του Αγγ. Τσιγκρή για τις οφειλόμενες άδειες και τα ρεπό των πυροσβεστών

17.12.2021 / 14:06
tsigkris

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου -και με αφορμή τη γιορτή του Πυροσβεστικού Σώματος (17 Δεκεμβρίου)- ο βουλευτής Αχαΐας και καθηγητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε την Παρασκευή ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την πληρωμή των οφειλόμενων αδειών και ρεπό στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος, παραβιάζονται διαχρονικά τα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών, αναφορικά με τις οφειλόμενες άδειες και ρεπό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.), έως το 2020, οι ημέρες των οφειλόμενων αδειών ανέρχονταν σε 160.000, ενώ οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) ανέρχονταν στις 260.000.

Η αξία των οφειλόμενων αδειών και των ρεπό -δηλαδή της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος- υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει οικονομικά προβλήματα και κόπωση στο προσωπικό, ιδιαίτερα μετά την πολύμηνη επιφυλακή λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των καθημερινών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος, το προσωπικό εργάζεται μηνιαίως 192 ώρες, με τις πρώτες 166 ώρες να συνιστούν δεσμευτική υποχρέωση βάσει καθηκοντολογίου.

Η διαφορά που προκύπτει εκφράζεται σε οκτάωρα ρεπό, γεγονός που συνεπάγεται μέση οφειλή ύψους 3 ρεπό”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την εφάπαξ έντοκη χρηματική αποζημίωση κάθε οφειλόμενης ημερήσιας ανάπαυσης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και β) την εφάπαξ έντοκη καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για κάθε οφειλόμενη άδεια;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα