Ερντογάν: Επιμένει στο «όχι» για Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ – «Δεν την ξαναπατάμε όπως με την Ελλάδα»

19.05.2022 / 12:57
erntogan

Την επιμονή του να λέει «όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, συνέχισε να εκφράζει ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, αναφερόμενος ξανά στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Ενημερώσαμε τους φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτό. Η Σουηδία είναι μια φωλιά τρομοκρατών. Αν μια χώρα μέλος λέει όχι, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στο παρελθόν, η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν ήδη μέσα στο ΝΑΤΟ και μετά βγήκαν. Αλλά τότε, δυστυχώς, η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου στην Τουρκία τους άνοιξε ξανά το δρόμο. Και μπόρεσαν να επιστρέψουν και πάλι στο ΝΑΤΟ. Τι συνέβη όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και αγνοούν τον κατάλογο των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν. Δεν σκοπεύουμε να την ξαναπατήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Το είχαμε αυτό στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα μας κάνουν τα ίδια. Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε τέτοια απροσεξία…»  σημείωσε ο Ερντογάν και συνέχισε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό: «Αυτή τη στιγμή, μιλάμε σίγουρα για δύο χώρες, ειδικά η Σουηδία, είναι ένα απόλυτο κέντρο τρομοκρατίας, μια απόλυτη τρομοκρατική φωλιά… Μας επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε ό,τι αφορά τα όπλα. Λοιπόν, τώρα ερχόμαστε στην Ελλάδα. Χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τους παρέχει οπλική υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τους επιτρέπουν να δημιουργούν βάσεις. Από την άλλη πλευρά, όταν στις συναντήσεις τους μαζί μας λένε “θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας”, σηκώνονται και λένε “δεν το βλέπουμε θετικά” όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την Κύπρο. Ποιος σας λέει ότι θα δούμε θετικά αυτό που εσείς δεν βλέπετε θετικά; Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με αποφασιστικότητα. Και είπαμε στους φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».

«Ακολουθούμε μια πολιτική ισορροπίας όσον αφορά τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και δεν έχω καμία πρόθεση να διακόψω τους δεσμούς με τον κ. Πούτιν ή τον Ζελένσκι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής» ανέφερε για τους διάυλους επικοινωνίας με τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα