Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος»: Ο ανάδοχος το… έσκασε!

11.06.2023 / 9:20
ergo-1

Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την ανακατασκευή – συντήρηση του Εργοστάσιου Τέχνης  «Θάνος Μικρούτσικος», η σύμβαση διαλύεται και η όλη διαδικασία είναι αρκετά πιθανό να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο,  αποσύρεται διαλύοντας τη σύμβαση, με το επιχείρημα ότι δεν της είχαν κατατεθεί τα χρήματα της πρώτης δόσης του προγράμματος για να ξεκινήσει τις εργασίες.

Ωστόσο, η όλη εξέλιξη της συνεργασίας αυτής ήταν  εξαρχής μάλλον προβληματική. Οι υπογραφές της σύμβασης είχαν πέσει τον Φεβρουάριο του 2022 και όλο αυτό το διάστημα οι εργασίες δεν είχαν καν ξεκινήσει.

Η εταιρεία αυτή (με προέλευση από την Αθήνα) το περασμένο καλοκαίρι είχε ζητήσει την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης της σύμβασης κατά έξι μήνες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έδινε το υπουργείο για τους εργολάβους δημοσίων έργων (είχε αποφασιστεί αυτή η διευκόλυνση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των οικοδομικών υλικών).

Το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τότε την αίτηση της εταιρείας, όμως και πάλι οι εργασίες όλους αυτούς τους μήνες δεν είχαν καν ξεκινήσει. Και φτάσαμε πλέον στον απόσυρση από τη σύμβαση. Η ουσία πάντως δεν αλλάζει. Η εξέλιξη αυτή πάει όλο το έργο πίσω, σε μία περίοδο που η πόλη το έχει ανάγκη.

Κίνδυνος να ξεμείνει από θέατρο

Πλέον το ενδεχόμενο η Πάτρα να… ξεμείνει από θέατρο φαντάζει ορατό. Κι αυτό γιατί το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων θα χρειαστεί μέσα στους επόμενους μήνες να εκκενωθεί για να μπει στο τελικό στάδιο το έργο της συντήρησης – ανακαίνισης του νεοκλασικού κτιρίου, στην περίπτωση βέβαια που όλα κυλήσουν καλά με το ζήτημα αυτό και τελικά το υπουργείο Πολιτισμού προχωρήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Αυτό που ήλπιζαν στη δημοτική αρχή, ήταν όταν θα ξεκινούσαν οι εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το Εργοστάσιο Τέχνης να είχε ολοκληρωθεί και να αποτελούσε για όλο  το διάστημα το βασικό θέατρο της Πάτρας.  Κάτι που πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη φαντάζει αρκετά δύσκολο.

 Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο για το Εργοστάσιο Τέχνης που παραμένει κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια, περιλαμβάνεται μέσα στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 -2020, με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ. 

Κατά συνέπεια κανονικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Άρα από την στιγμή που πρακτικά αυτό είναι αδύνατον αφού ήμαστε ήδη στα μισά του έτους αυτού, πρόκειται για ένα ακόμα έργο που για να μην χαθεί η χρηματοδότηση του θα πρέπει να περάσει γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ.

Οι εργασίες που περιλαμβάνει η μελέτη

Στόχος της μελέτης που έχει γίνει από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου και είναι έτοιμη εδώ και πάνω από μια πενταετία  είναι να δημιουργηθεί μια επιπλέον κεντρική σκηνή για την Πάτρα που να είναι σε θέση να φιλοξενήσει όχι μόνο θεατρικές παραστάσεις, αλλά κάθε είδους καλλιτεχνική εκδήλωση. Οι εργασίες που προβλέπει η μελέτη είναι να γίνει η στατική ενίσχυση του κτιρίου, κάποιες προσθήκες μεταλλικών στοιχείων, ενώ θα χρειαστεί η αναβάθμιση της ακουστικής του χώρου.

Ταυτόχρονα θα γίνουν εργασίες για την θερμομονωτική του επάρκεια, σχεδιασμός της διάταξης της πυρασφάλειας του, ενώ θα εγκατασταθούν νέες κλιματιστικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Επίσης θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον σκελετό της ψευδοροφής, να τοποθετηθεί νέο δάπεδο σκηνής, να αντικατασταθούν τα καθίσματα, ενώ θα ανακατασκευαστούν οι χώροι υγιεινής και των καμαρινιών. Επί της ουσίας δηλαδή το Εργοστάσιο θα πρέπει να φτιαχτεί όλο από την αρχή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα