Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας: Στο πλευρό 90 εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πατρών

12.06.2024 / 13:42
class

To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας εξακολουθεί, όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα, να  στέκεται στο πλευρό  των 90 εργαζόμενων στην καθαριότητα  του Πανεπιστημίου Πατρών που κινδυνεύουν να  χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της προσπάθειας που κάνουν η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να αναθέσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας σε εργολαβικές εταιρίες. Τα τρία τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου έχουν δώσει από κοινού μεγάλο αγώνα για να παραμείνουν στις δουλειές του, έχοντας πάντα στο κοντά τους το Ε.Κ.Π. .

 Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα αν και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και αναπληρώνουν μεγάλο μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό, έχουν ίδιες υποχρεώσεις και προσόντα με τους  μόνιμους, δεν απολαμβάνουν ωστόσο τα ίδια δικαιώματα. Όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, βιώνοντας μια διαρκή ανασφάλεια. Η ενδεχόμενη απόλυση τους θα σημάνει πρόβλημα επιβίωσης  για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αιτία της  επέκτασης των  ελαστικών σχέσεων εργασίας από όλες τις κυβερνήσεις, είναι η εφαρμογή της στρατηγικής κατεύθυνσης της Ε.Ε. για το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την εξασφάλιση όσο το δυνατόν φθηνότερου εργατικού προσωπικού  με λιγότερα δικαιώματα,  η οποία σε συνδυασμό με την διαρκώς  μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και τη σταθερή έλλειψη προσωπικού, στη λογική πάντα του κόστους-οφέλους,  οδηγούν στην υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν στη δουλειά τους με δικαστική απόφαση έως και τις 09/09/2024. Παρ’ όλα αυτά όμως με θράσος η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έκανε προσφυγή απέναντι σε αυτή την απόφαση με την αιτιολογία πως αναλαμβάνει εργολάβος-ιδιώτης την καθαριότητα  και όλοι οι εργαζόμενοι πρόκειται να απολυθούν.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η πολιτική εξυπηρετεί μόνο την αύξηση  των κερδών των επιχειρηματιών ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζονται βασικά εργατικά δικαιώματα των  «εργολαβικών»  εργαζόμενων, που αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από συνθήκες γαλέρας! Να επισημάνουμε ακόμη πως όπου έχει αναλάβει ιδιώτης την καθαριότητα, το αποτέλεσμα ήταν πάντα απαράδεκτο. Αναλογιζόμενοι μάλιστα πως τα Πανεπιστήμια είναι χώροι συνάθροισης χιλιάδων ατόμων και η εξασφάλιση όρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους του είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, γίνεται ξεκάθαρο πως δε μπορεί να αποδίδεται σε όσους   «αντιλαμβάνονται» την υπηρεσία αυτή  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απαιτούμε :

Nα μην προχωρήσει η παράδοση της καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών σε ιδιώτη.

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα του Ιδρύματος αλλά να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, με σταθερές σχέσεις εργασίας και ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών.

Να εξασφαλιστεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των χώρων αφού ούτε σήμερα αρκεί το υπάρχον.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα