Παρασκευή, 9.04.2021, 9:37 πμ

Έρευνα: Όλοι ακούν ραδιόφωνο – Με επιτυχία η μεγάλη διαδικτυακή ημερίδα για τα 35 χρόνια Ελεύθερης Ραδιοφωνίας

20.02.2021 / 10:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
149099378_10221760270910028_6907155781097257843_o

Ενθαρρυντικά συμπεράσματα για την απήχηση και τη διεισδυτικότητα του ραδιοφώνου, στο ευρύ κοινό της Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε ο όμιλος Plus Media, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Focus Bari, περίπου 8 στους δέκα πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ 13-74 ετών ακούν καθημερινά ραδιόφωνο! Το ποσοστό αυτό είναι υψηλό, σαφώς, κινείται στον μέσο όρο της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει δύο πράγματα, όπως ανέφερε η ιδρύτρια και επικεφαλής της εταιρείας, Ξένια Κούρτογλου: Αφενός ότι το ραδιόφωνο είναι ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, σε σύγκριση με τα άλλα ΜΜΕ και αφετέρου ότι στη Δυτική Ελλάδα το ραδιόφωνο υπερτερεί, κάτι που σημαίνει ότι έχει στηθεί -και συνεχίζει- σε στέρεες βάσεις.

Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την έρευνα, η ακροαματικότητα είναι υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σχεδόν η ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Ξύπνησαν μνήμες

Στόχος της μεγάλης ημερίδας, που ήταν αφιερωμένη στο Νάσο Νασόπουλο, ήταν ο εορτασμός του ραδιοφώνου, ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η ενθάρρυνση των τοπικών ραδιοφώνων να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά και ένας σύντομος απολογισμό των χρόνων ύπαρξης της Ραδιοφωνίας στην Πάτρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει πως το ραδιόφωνο έχει παλμό! Είναι ζωντανό, είναι δυνατό. Ξύπνησαν μνήμες, ράγισαν καρδιές. Η συγκινησιακή φόρτιση έντονη!

Ποιοι συμμετείχαν

Στην ημερίδα «τοποθετήθηκαν» οι:

Γιώργος Παπανδρέου – πρ. Πρωθυπουργός, Βουλευτής Αχαΐας ΚΙΝΑΛ

Τάσος Γαϊτάνης – εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

Νάσος Ηλιόπουλος – εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Τάκης Παπαδόπουλος – Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Θανάσης Παπαδόπουλος – πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Δήμαρχος Καλαβρύτων

Τάκης Πετρόπουλος – Αντιδήμαρχος Πατρέων

Παρουσία στο διαδικτυακό πάνελ, από την Αθήνα: Ξένια Κούρτογλου Focus Bari, Αντώνης  Ανδρικάκης, στιχουργός-ραδιοφωνικός παραγωγός, Κώστας Θωμαΐδης, Ερμηνευτής-Ραδιοφωνικός παραγωγός, Φάνης Συναδινός, παραγωγός κινηματογράφου και τηλεόρασης και με video ο Νίκος Μουρατίδης, ραδιοφωνικός παραγωγός και ο Γιώργος Κατσιγιάννης τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος έρευνας στον Δίεση 101, 3 και Δρόμος 89,8.

Οι δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί και τα στελέχη των ραδιοφωνικών σταθμών: Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ, Παναγιώτης Κοραντζόπουλος δικηγόρος εκ των ιδρυτών του Ρ/Σ Super B, Ζακελίνα Κυρούση, blogger, Κώστας Λογαράς, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Μάγνης δ/ντης σύνταξης εφ. «Πελοπόννησος», Φάνης Παπαδόπουλος ραδιοφωνικός παραγωγός, Δημήτρης Τουλιάτος σύμβουλος επικοινωνίας, πολιτιστική διαχείριση, Αλεξάνδρα Φραίμη δημοσιογράφος.

Με video δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί και τα στελέχη των ραδιοφωνικών σταθμών: Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος Στελλάτος Ρ/Σ Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, Ανδρεόπουλος Φίλιππος δημοσιογράφος, Βαβαρούτας Άκης ραδιοφωνικός παραγωγός, Βλαχάκης Τάκης Studio 20, Βουλδής Απόστολος δημοσιογράφος, Βρης Ανδρέας δημοσιογράφος, Γεωργόπουλος Γιάννης δημοσιογράφος, Γιούρτη Χριστίνα ραδιοφωνική παραγωγός, Γκλαβάς Αλέξης ραδιοφωνικός παραγωγός, Γούβη Μαρία ραδιοφωνική παραγωγός, Ελευθερίου Νίκος ραδιοφωνικός παραγωγός, Ζανίδης Χάρης ραδιοφωνικός παραγωγός, Καλιακμάνης Απόστολος τεχνικός/ηχολήπτης, Καμπέρος Θεόδωρος ραδιοφωνικός παραγωγός, Καπετανάκης Μάρκος ραδιοφωνικός παραγωγός, Καρβουνιάρης Γιώργος γεν. γρ. ΕΣΗΕΠΗΝ, Κεραμιδάς Στάθης δημοσιογράφος, Μπαϊρακτάρης Μιχάλης δημοσιογράφος, Παναγόπουλος Γιώργος ηχολήπτης, Παπαγεωργίου Μιχάλης δημοσιογράφος/ραδιοφωνικός παραγωγός, Παπαδόπουλος Δημήτρης ηχολήπτης, Παυλοπούλου Νάνσυ δημοσιογράφος, Πεφάνης Δημήτρης μαθηματικός – πρ. ραδιοφωνικός παραγωγός, Ρηγόπουλος Παναγιώτης δημοσιογράφος, Σμυρίλιος Τάκης στούντιο μουσικής παραγωγής Hit Factory, Τσέλιου Ίνα ραδιοφωνική παραγωγός, Φωκάς Φώτης ραδιοφωνικός παραγωγός, Χριστοδουλοπούλου Μιμίκα δημοσιογράφος, Χριστόπουλος Ανδρέας εκδότης.

Εκπρόσωποι των Ρ/Σ που ήταν χορηγοί επικοινωνίας και μετέδωσαν την ημερίδα:  Γιώργος Κοντογιάννης – MAX fm, Δημήτρης Κολόκας – Ionion fm, Δημήτρης Μαλεβέτας – Ρ/Σ Μεσολογγίου, Πέπη Σπηλιωτοπούλου- Ράδιο Αίγιο, Δημήτρης Σχοινάς – Ράδιο Lepanto, Θεόδωρος Τριγωνίδης και Σπύρος Μπεράτης (video), Ρ/Σ Αμαλιάδας, Σωκράτης Τσόμπος–ΑΝΤ1 Star και Αγρίνιο 93,7

Παρουσίαση: Ρούλα Κωστακοπούλου, Αλέξανδρος Κογκόλης.

Τεχνικοί: Μάνος Μπίνιος – Χρήστος Τζούτης

ΡΟΥΛΑ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ήταν μια εξαιρετική αρχή»

«Από την πρώτη στιγμή που μας προέκυψε η ιδέα, ήμασταν σίγουροι ότι ο χρόνος  μιας εκδήλωσης δεν θα ήταν αρκετός για να καλύψουμε ένα τόσο μεγάλο θέμα. Μια εποχή ουσιαστικά.

Γνωρίζαμε εξαρχής ότι πολλά πράγματα και αρκετές στιγμές θα μείνουν απ έξω», γράφει η Ρούλα Κωστακοπούλου που ήταν επικεφαλής του όλου εγχειρήματος και συνεχίζει:

«Είτε από σύμπτωση, είτε από τεχνικές δυσκολίες, μπορέσαμε να περιλάβουμε ένα μικρό κομμάτι. Ελπίζουμε να ήταν ενδεικτικό και ζητάμε συγνώμη από όσους και ότι  δεν καταφέραμε να εντάξουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η ημερίδα είναι μια εξαιρετική αρχή. Μας έδειξε την ανάγκη να μιλήσουμε για την περίοδο αυτή, να αναζητήσουμε τους ανθρώπους και τις στιγμές τους και να επανέλθουμε σύντομα.

Δημιουργήθηκε σελίδα στο facebook, όπου όλοι όσοι έχουμε βρεθεί κοντά στο ραδιόφωνο μπορούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, υλικό από εκπομπές, ουσιαστικά να βρεθούμε και πάλι όλοι μας.

Ελπίζουμε να συμφωνήσετε μαζί μας. Ελπίζουμε ότι η 2η Ημερίδα θα μπορέσει να γίνει με φυσική παρουσία και να συνοδευτεί από εκθέσεις, προβολές και στρογγυλά τραπέζια.

Ελπίζουμε να καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε όλοι όσοι ήμασταν εκείνα τα χρόνια στο ραδιόφωνο και να κάνουμε ένα Σαββατοκύριακο ζωντανές εκπομπές με λόγο, βινύλια και cd’s .

Ελπίζουμε ότι η πρόταση που κατατέθηκε για τη δημιουργία του Μουσείου Ραδιοφώνου Πάτρας, να βρει πρόσφορο έδαφος, να αγκαλιαστεί και να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Ελπίζουμε!»

ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν περίμενα κάτι λιγότερο»

Στο περιθώριο της διαδικτυακής ημερίδας για την «ελεύθερη ραδιοφωνία» ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, απέδωσε τα εύσημα σε όλους τους συντελεστές της και ειδικότερα στη Ρούλα Κωστακοπούλου και το Στέλιο Αποστολόπουλο που επιμελήθηκαν το όλο «δύσκολο», όπως είπε εγχείρημα.

Συγκεκριμένα ο Τάκης Πετρόπουλος σχολίασε: «Αν και δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τη Ρούλα και το Στέλιο εξεπλάγην ευχάριστα γιατί μέσα στον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό ακόμη και για τον Θάνο Μικρούτσικο, αποτύπωσαν τις κύριες εκφάνσεις της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο της γυναίκας, ψηλάφησαν το μέλλον της ραδιοφωνίας μέσα από επιστημονική έρευνα κι επέδειξαν τα αντανακλαστικά και την ευελιξία να συνδέσουν την ημερίδα με το Νάσο Νασόπουλο αποτίοντας του το φόρο τιμής που του αναλογεί.

Τέλος η ημερίδα ήταν πολύ καλά δομημένη με θεματικές εναλλαγές που κρατούσαν ψηλά το ενδιαφέρον, με ρυθμό και παλμό που τον έδινε μαεστρικά ο Αλέξανδρος Κογκόλης»

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα