Έρευνα: Δραματικές οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία (βίντεο)

22.02.2021 / 22:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
FOTO

Ρεπορτάζ- Χρήστος Μαζάνης

Μoναξιά, παραίτηση και οργή». Με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφει στο zougla.gr το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας στους πολίτες η ψυχολόγος Λίλη Πέππου, ερευνήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ελληνίδα επιστήμονας ανήκει στην ομάδα εκείνων που μελετούν τις κλήσεις τις οποίες πραγματοποιούν οι πολίτες στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης λόγω πανδημίας 1036, διεξάγοντας παράλληλα έρευνες και μελέτες που αφορούν στην ψυχική υγεία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ερευνήτρια Ψυχικής Υγείας αναφέρεται στα αποτελέσματα δύο ερευνών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν η πρώτη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και η δεύτερη από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2021.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, που ουσιαστικά αποτυπώνουν την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών, προέκυψαν από τα δεδομένα χιλιάδων τηλεφωνικών κλήσεων προς τη γραμμή υποστήριξης.

Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι η αλματώδης αύξηση της κατάθλιψης. Στο πρώτο lockdown κυμαινόταν στο 30%, πολύ υψηλός αριθμός. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε το ποσοστό για λίγους μήνες, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν εκ νέου αύξηση» τονίζει μεταξύ άλλων, συμφωνώντας απόλυτα και με τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκου Θωμαΐδη, τα οποία δείχνουν αύξηση ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών τουλάχιστον στα λύματα της Αττικής.

«Πρώτη τους έννοια αυτή τη στιγμή είναι η καραντίνα, η μοναξιά και η πίεση που νιώθουν, αλλά και το πότε θα τελειώσει. Στη συνέχεια ένα μεγάλο ποσοστό ρωτά για τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις στην υγεία. Ακολουθούν εκείνοι οι οποίοι ανησυχούν για το εάν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις» διευκρινίζει.

Ακόμα η ερευνήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας υποστηρίζει πως «εάν η κατάσταση παραμείνει έτσι, σύντομα είναι πολύ πιθανό στους πολίτες, προκειμένου να εκτονωθούν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να παρατηρούμε αυξημένα φαινόμενα με σοβαρούς τσακωμούς μεταξύ τους με αφορμή για παράδειγμα το εμβόλιο ή την τήρηση των μέτρων».

Nα σημειωθεί πως τη συνολική επιστημονική ευθύνη της Γραμμής 10306 την έχουν οι: Μαρίνα Οικονόμου, καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Α ‘ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος του Δικτύου «ΑΡΓΩ».

Παρακολουθήστε αναλυτικά τα αποτελέσματα των ερευνών και όσα αποκάλυψε για τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών η ερευνήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, Λίλη Πέππου:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα