Έρχονται αλλαγές στο σύστημα των ποινών για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

19.07.2022 / 7:29
sintaxi

Αλλαγές που θα εισάγουν δικαιότερο σύστημα στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων, μειώνοντας την παρακράτηση της σύνταξης θα προωθήσει με ρύθμιση το υπουργείο εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% ,οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα το μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.Με τις αλλαγές που προωθούνται , θα εισάγουν αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική , χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του , ήτοι 360 ευρώ ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα.

Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ , δηλαδή τα μισά.
Tην ίδια ώρα αλαλούμ επικρατεί στην κατηγορία των εργαζόμενων συνταξιούχων καθώς ένα ποσοστό 40% εξακολουθεί να αναμένει πάνω από ένα χρόνο τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται. Σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία που επεξεργάζονται συντάξεις , αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά το 2020 που εξακολουθούν να υφίστανται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις τους.
Ο χρόνος αναμονής των αναδρομικών είναι περίπου 17 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν ο εργαζόμενος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, με το πέναλτι 60% έχανε 600 ευρώ από τη σύνταξή του, με την εφαρμογή του νέου λογισμικού η μείωση συρρικνώνεται στα 300 ευρώ. Επομένως, θα έχει κέρδος 300 ευρώ και η σύνταξη που θα λαμβάνει θα ανέρχεται στα 700 ευρώ. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο συνταξιούχος του παραδείγματος συνταξιοδοτήθηκε στις 28/2/2020 και αμέσως μετά ανέλαβε εργασία, θα πρέπει να αναμένει αναδρομικά 15 μηνών, δηλαδή 4.500 ευρώ.Ωστόσο παράλληλα με το ψαλίδι στη σύνταξη ο νόμος δίνει την ευκαιρία ο χρόνος της απασχόλησής να αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους. Πρόκειται για προσαύξηση σύνταξης που για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα 115 ευρώ το μήνα. Όμως όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει ακόμη τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης παρότι καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα