Έρχεται παράταση για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

21.01.2022 / 19:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ ×ÁÔÑÏÍÏÌÉÓÌÁÔÙÍ

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο εκπνέουν δύο σημαντικές προθεσμίες για τους φορολογούμενους, η πρώτη αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων βάσει των παλαιών αντικειμενικών αξιών που λήγει στις 31 Ιανουαρίου και η δεύτερη την ρύθμιση των χρεών που γεννήθηκαν στην πανδημία και η οποία εκπνέει την προσεχή Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών και οι πρώτες εισηγήσεις είναι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα σε μία περίοδο που η Όμικρον και η ακρίβεια ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έτσι λοιπόν πιθανότατα θα παραταθεί για ένα ακόμη μήνα την προθεσμία για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στις Εφορίες και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων κινδυνεύουν να χάσουν τη προθεσμία και να χρεωθούν με έξτρα φόρους και έξοδα από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά.

Την ίδια στιγμή θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί νέα παράταση για την χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής είναι κοντά στις 50.000 από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, επί συνόλω 820.000 που μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση που θα δοθεί να είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα