Παρασκευή, 21.01.2022, 9:52 μμ

Έρχεται η υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου της Ηλείας – Εντάσσεται στο «Ύδωρ 2.0»

02.12.2021 / 8:26
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ardeutiko_systhma

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ηλείας, την περασμένη Δευτέρα, ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, προανήγγειλε ένα μεγάλο έργο για την Ηλεία. «Στον Νομό σας υπάρχει ένα μεγάλο έργο με πολλά εκατομμύρια για τα ΣΔΙΤ αλλά αυτά θα τα ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή πολύ σύντομα. Είναι βέβαια ένα από τα 21 έργα του Ύδωρ 2.0 και θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή αργότερα», ανέφερε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες την «ΠΡΩΤΗΣ» το μεγάλο αυτό είναι η πολυπόθητη υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου της Ηλείας και συγκεκριμένα των δικτύων των Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Αμαλιάδας, Πελοπίου και Επιταλίου. Το έργο θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και συγκριμένα στο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων με την ονομασία «Ύδωρ 2.0». Ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται περίπου στα  100.000.000 ευρώ.

Το «Ύδωρ 2.0»

Το «Ύδωρ 2.0» είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών και συμπεριλαμβάνει  συνολικά 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας 4 δις ευρώ. Μάλιστα, το ενδιαφέρον να είναι ισχυρό από τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους. Δηλαδή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Άκτωρ, την Άβαξ, την εταιρεία Μυτιληναίος, την Intrakat αλλά και ξένες εταιρείες, όπως η Veolia, η Egis και η Vinci.

Στις 8 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση τα πρώτα 8 από συνολικά 21 αρδευτικά έργα.

Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» εμφορείται από όλα τα δομικά χαρακτηριστικά και τα αξιολογικά στοιχεία ενός απόλυτου στρατηγικού σχεδίου: οραματισμό, τεκμηρίωση και αξιοπιστία, θεσμική θωράκιση, μακροπρόθεσμους στόχους, ρεαλισμό, εφαρμογή και επικαιροποίηση, οδικό χάρτη για την υλοποίηση και εκτελεσιμότητα και τέλος σαφή οικονομική αποτύπωση.

Τα μεγέθη και οι αριθμοί άλλωστε είναι αποκαλυπτικοί. Πρόκειται για 21 έργα συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δις. € (1.628.839.015 €).  Η μέση διάρκεια λειτουργίας τους υπολογίζεται στα 25 έτη, με το συνολικό κόστος (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας να ξεπερνά τα 4 δισ. € (4.072.097.538 €).

Τα έργα καλύπτουν το σύνολο της περιφέρειας, με τα αρδευόμενα στρέμματα να φτάνουν  συνολικά τα 1.352.565.

Σύμφωνα με Υπουργείο Αγροτικής Ανάπυτξης: «Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική κρίση μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των επόμενων χρηματοδοτικών περιόδων και το Εθνικό ΠΔΕ και θα συμβάλλει στο μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή με άμεσης προτεραιότητας δημόσια έργα προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και πολιτών καθώς και, προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και των αγροτικών περιοχών».

Τα πρώτα 8 έργα που ανακοινώθηκαν είναι:

1) Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης)

2) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού 

3) Λιμνοδεξαμενή  Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)

4)  Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)

5)  Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)

6)  Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού  και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε Φθιώτιδας)

7) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας , Αρδευτικό δίκτυο  και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

8) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας

Το πλέον σοβαρό και μακράς πνοής έργο

Το πρώτο πακέτο δεν περιελάμβανε κανένα έργο για την Ηλεία, ωστόσο πλέον οι κυβερνητικές πηγές είναι ξεκάθαρες: στο επόμενο πακέτο του «Ύδωρ 2.0.» θα βρίσκεται η υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου της Ηλείας. Η υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου της Ηλείας είναι το πλέον σοβαρό και μακράς πνοής έργο εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου, προβληματικού και παρωχημένης τεχνολογίας αρδευτικού δικτύου των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού. Θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, στη μείωση του κόστους άρδευσης για τους αγρότες και στη βελτίωση, στην ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών και μεθόδων με στόχο καλύτερη παραγωγή και ποιότητα αγροτικών προϊόντων.

Το ιστορικό

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννη Κουτσούκου ως Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπήκαν τα θεμέλια για το έργο. Η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την 9883/17-5-2010 απόφαση της ΥΠΑΑΤ ενέκρινε την ανάθεση της μελέτης για την υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής(καναλιών) των ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου, ως έργο του Π.Α.Α. 2007-2013 μέτρο 125Α.

Με διαδοχικές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ εντός του 2011 εγκρίθηκαν η Τοπογραφική Μελέτη, η Γεωργοτεχνική – Γεωργοοικονομική, η Γεωτεχνική και η Προμελέτη των Υδραυλικών και Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων σύμφωνα με την οποία θα αρδευτεί καθαρή έκταση 61.040 στρεμμάτων, ενώ στις 12-1-2012 δόθηκε εντολή στον ανάδοχο για την έναρξη της Οριστικής Μελέτης του Υδραυλικού και Ηλεκτρομηχανολογικού Έργου. Στις 30-11-2012 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη από τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ με Προϋπολογισμό Δαπάνης των προτεινόμενων εγγειοβελτιωτικών έργων ύψους 67.700.000€.

Το έργο ακολούθως «βάλτωσε». Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ΥΠΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου, στις 12/9/2017 απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Κουτσούκου μου στη Βουλή ανάφερε ότι το έργο της υπογειοποίησης μπορεί να ενταχθεί στο Π.Α.Α. 2014-2020 και συγκεκριμένα στο μέτρο 4.31 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» και σημειώνει ότι έχει προτεραιότητα, καθώς η μελέτη του ήταν ενταγμένη στο προηγούμενο Π.Α.Α. 2007-2013.

Στις 29-11-2018 η Π.Ε. Ηλείας με απόφασή της εγκρίνει τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης του Έργου «Υπογειοποίηση δικτύων φυσικής ροής(καναλιών)ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α΄Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου Ν. Ηλείας, προϋπολογισμού 66.497.000€.

Ο Αρμόδιος Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Κόκαλης απαντά στις 28 Μαρτίου 2019 σε νέα Επίκαιρη Ερώτησή του Γιάννη Κουτσούκου  στη Βουλή ότι το έργο έχει προτεραιότητα, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί ολόκληρο στο Π.Α.Α. λόγω των περιορισμένων πόρων και υποσχέθηκε για ένταξη στο μεγαλύτερο μέρος του.

Το ΥΠΑΑΤ με ανακοίνωσή του στις 12-6-2019 αναφέρει ότι πολλαπλασίασε τον Προϋπολογισμό του μέτρου 4.31 και ενέταξε 31 έργα ύψους 443,2 εκατ. €.

Στις 2/7/2019 με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ εντάσσεται στο Π.Α.Α. μόνο ένα από τα 5 έργα της μελέτης, αυτό που αφορά την υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης με προϋπολογισμό 17.420.000 €. Το έργο που αφορά τη Γαστούνη βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία προ δημοπράτησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ζήτημα με υπαλλήλους της αρμόδιας Επιτροπής, που καθυστερούν τις διαδικασίες.

Από το καλοκαίρι του 2020 ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος αναλαμβάνει δράση για να πείσει τους αρμόδιους Υπουργούς για την αναγκαιότητα του έργου. Αρχικά, σε συνάντησή του με τον τότε Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα που αφορούσε την υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ της Γαστούνης, θέτει και το συνολικό ζήτημα του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, με την ήδη υπάρχουσα μελέτη. Στη συνέχεια, σημαντικό ρόλο παίζει και ο επόμενος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου, με τον οποίο ο Ανδρέας Νικολακόπουλος συνεργάστηκε στενά για το θέμα. Μάλιστα, στις 31 Ιουλίου 2021, μετά από συνάντηση που είχαν ο κ. Νικολακόπουλος με τον κ. Οικονόμου, ουσιαστικά προαναγγέλθηκε το έργο της υπογειοποίησης.

Φυσικά, τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω πανδημίας. Η χρηματοδοτική δυνατότητα του Ταμείου σε συνδυασμό με τις ώριμες μελέτες έχουν ως αποτέλεσμα την πολυπόθητη ένταξη του έργου. Κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο που θα πραγματοποιηθεί στην Ηλεία μετά από πάρα πολλά χρόνια υποσχέσεων και ακυρώσεων…

Από την συνάντηση που είχαν στις 31 Ιουλίου 2021 ο κ. Νικολακόπουλος με τον κ. Οικονόμου, αμέσως μετά την οποία προαναγγέλθηκε το έργο της υπογειοποίησης.
Ο κατάλογος των έργων του «Ύδωρ 2.0» όπως δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 14 Νοεμβρίου 2021.

Ανδρέας Νικολακόπουλος

«Ανάπτυξη μέσω της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου»

«Η υπογειοποίση του αρδευτικού δικτύου στο νομό μας αποτελούσε κυρίαρχο στόχο εδώ και πολλά χρόνια, καθώς πρόκειται για μία ουσιαστική παρέμβαση που θα δώσει λύσεις σε μεγάλα αγροτικά προβλήματα των καλλιεργητών. Το γεγονός ότι το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και με προϋπολογισμό που θα ανέρχεται περίπου στα  100.000.000 εκατ. ευρώ, αποδεικνύει και το μέγεθός του, καθώς περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των δικτύων των: Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Αμαλιάδας, Πελοπίου και Επιταλίου. Πρόκειται για ιδιαίτερα αγροτικές και καλλιεργητικές περιοχές και το εγχείρημα θεωρείται πολύ σημαντικό και εξαιρετικά απαραίτητο, καθώς μέσω του εκσυγχρονισμού του δικτύου θα πετύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας, ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών αγροτικών προϊόντων και φυσικά θα επιτύχουμε καλύτερη διαχείριση του νερού, που είναι υψίστης σημασίας.

Να σημειώσουμε βεβαίως ότι για την ένταξη του ανωτέρω έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, συνετέλεσε και το γεγονός ότι υπήρχαν ώριμες μελέτες.

Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και πρέπει να αναφέρω την ουσιαστική συνεργασία που είχα με τους αρμόδιους Υπουργούς όλο αυτό το διάστημα. Το έργο, όπως είναι γνωστό, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, αμέσως μετά την συνάντηση που είχα με τον τότε Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου, με τον οποίο συνεργαστήκαμε άψογα τους τελευταίους μήνες και ανάλογη ήταν και είναι η συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, τον νυν Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο, καθώς και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα.  Οι αρμόδιοι Υπουργοί κατανόησαν από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου για τον αγροτικό πληθυσμό του νομού μας και ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο βαθμό για να δοθεί λύση. Το έργο αυτό άλλωστε αποτελεί και επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Να σημειωθεί επίσης ότι θα δημοπρατηθεί στο επόμενο διάστημα και το έργο της υπογειοποίησης στον ΤΟΕΒ Γαστούνης και έτσι θα επιτύχουμε ολοκληρωμένη και ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα της άρδευσης».

Γιάννης Κουτσούκος

«Έχει γίνει παράδειγμα αναποτελεσματικότητας η μη ένταξη της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας»

Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, έργου μακράς πνοής για τον αγροτικό τομέα, που αφορά 5 ΤΟΕΒ, αποτελεί μνημείο αναποτελεσματικότητας του πολιτικού συστήματος.

Ένα έργο που έχει σφραγίδα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με τη δική μου συμβολή, ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η μελέτη του προκηρύχθηκε το 2010 και παρελήφθη το 2012, θα μπορούσε να έχει ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020.

Δυστυχώς, παραμονές των εκλογών του 2019 το έργο τεμαχίστηκε από την τότε Κυβέρνηση και εντάχθηκε μόνο ο ΤΟΕΒ Γαστούνης.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα τα δυόμισι χρόνια που έχει την εξουσία, αλλά ξέχασε μάλιστα την Ηλεία, όταν πρόσφατα ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε 8 εγγειοβελτιωτικά έργα.

Το γεγονός ότι είναι έτοιμη και επικαιροποιημένη η μελέτη, επιβάλλει τώρα ως τελευταία ευκαιρία, την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο απουσιάζει η Ηλεία (τι σύμπτωση), και από το οποίο η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκταμιεύσει, μέχρι σήμερα, ούτε 1 ευρώ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα