Έρχεται η επιστροφή ΦΠΑ- Ποιοι θα εντάσσονται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία

11.07.2022 / 8:11
syntakseis

 «Χρυσή λίστα» με συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στους οποίους η Eφορία θα πιστώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου και ΦΠΑ, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στη λίστα θα εντάσσονται -με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις- επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα.Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο, σε συνδυασμό με την νέα και αυτοματοποιημένη διαδικασία πίστωσης ποσών αυτών στους δικαιούχους που «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος των δυο αυτών παρεμβάσεων είναι η απεμπλοκή των συνεπών φορολογουμένων από τους απαρχαιωμένους και γραφειοκρατικούς ελέγχους που επιβάλλονται κάθε φορά που δημιουργείται δικαίωμα επιστροφής φόρου!Η ένταξη των επιχειρήσεών στην Χρυσή Λίστα (μεσώ 2 αξιολογήσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο) θα γίνεται εφόσον δεν εντοπίζονται φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Για όλους αυτούς θα ξεκλειδώνουν άμεσα και κατά προτεραιότητα οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που θα πρέπει περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή. Συγκεκριμένα, στην χρυσή λίστα θα εντάσσονται όσοι:

– Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

– Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

– Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, έδειξε ότι στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη και πάνω από έξι μήνες για να εισπράξουν από το κράτος την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καταγράφουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδας, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.

Πάντως, η αρχή για τις ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ έγινε με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Με το νέο σύστημα η Εφορία γνωρίζει επ’ ακριβώς τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και μπορεί να ελέγχει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Ειδικότερα με το MyData:

-Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας που περνάει ηλεκτρονικά τα τιμολόγια αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης ΜΑΡΚ.

-Τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται πρέπει να καταχωρίζονται το αργότερο μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.

– Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα