«Επουλώθηκαν» οι πληγές από τις περσινές πυρκαγιές σε Αχαΐα

03.07.2022 / 8:19
ANTIPLHMMYRIKA

Τα έργα σε Πάτρα, Ερύμανθο και Αιγιάλεια έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και πλέον η βαρύτητα είναι στα αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

[email protected]

Το καλοκαίρι του 2021 στιγματίστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αχαΐα σε τρία μέτωπα μέσα σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα σε Σούλι Πατρών, Δροσιά Τριταίας και Ζήρεια Αιγιάλειας με τον κρατικό μηχανισμό να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Οι καταστροφικές φλόγες άφησαν πίσω τους καταστροφές σε δεκάδες σπίτια καθώς και σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Ένα χρόνο σχεδόν μετά, με έναν δύσκολο χειμώνα να έχει περάσει και εντός αντιπυρικής περιόδου, ο «Νεολόγος» των Πατρών, μίλησε με τους αρμόδιους για την σημερινή κατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Δήμος Πατρέων: Ολοκληρώνεται η αντιπυρική προετοιμασία

Ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικών Έργων του Δήμου Πατρέων Χρήστος Κορδάς μίλησε στο «Νεολόγο» των Πατρών και μας δήλωσε πως τα έργα αποκατάστασης έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό και συγκεκριμένα ο καθαρισμός ενός ρέματος που διαρρέει στην περιοχή της Ελεκίστρας και του Σουλίου Πατρών. Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, το σημείο ήταν εύκολα διαχειρίσιμο αφού αποτελείται από μια κοιλάδα και η λεκάνη απορροής των νερών του ρέματος είναι σχετικά μικρή, έτσι δεν υπάρχει φόβος πλημμυρικών φαινομένων. Άλλωστε όπως τόνισε στον «Ν» ο χειμώνας που πέρασε, συνοδευόταν από δυνατές βροχοπτώσεις και άλλα ακραία φαινόμενα και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στις περιοχές που πέρυσι επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Σε ότι αφορά στην αντιπυρική προετοιμασία του Δήμου Πατρέων όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Μιχάλης Αναστασίου σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός μεγάλου μέρους από τη μεριά του Δήμου σε ότι αφορά τα χόρτα και τα επικίνδυνα σημεία για πρόκληση πυρκαγιών, ωστόσο εκκρεμούν 450 αιτήματα για ιδιωτικά ακαθάριστα οικόπεδα τα οποία θα πρέπει να καθαρίσουν τα συνεργεία του Δήμου αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου έχουν δημιουργηθεί οι αντιπυρικές ζώνες πέριξ των περιαστικών δασών, γίνονται επανέλεγχοι στα σημεία που έχει γίνει καθαρισμός για χορτάρια που ίσως φύτρωσαν ξανά, οι κρουνοί είναι ελεγμένοι από την ΔΕΥΑΠ και την Πυροσβεστική, όπου υπήρχαν προβλήματα αντιμετωπίστηκαν ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και νέες υδατοδεξαμενές.

Τέλος ο κ. Αναστασίου σημειώνει ότι «Η πολιτική προστασία λαμβάνει από την Πολιτεία 130.000 ευρώ το χρόνο για την αντιπυρική προστασία όταν ο Δήμος της Πάτρας μέσα στη χρονιά χρειάζεται περίπου 1.000.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα».

Δήμος Ερυμάνθου: Εκκρεμούν ακόμη παρεμβάσεις

Το πρώτο μέτωπο φωτιάς την 28η Ιουλίου του 2021 αρχικά εκδηλώθηκε στην Δροσιά Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου και ο Δήμαρχος Θεόδωρος Μπαρής μίλησε στο «Νεολόγο» των Πατρών για την σημερινή εικόνα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρή αρκετές παρεμβάσεις κυρίως με πόρους του Δήμου έχουν γίνει στις περιοχές σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα ωστόσο ο Δήμος έχει καταθέσει τις προτάσεις του και περιμένει να υλοποιηθούν και αυτές ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή στην ολότητα της. Ο κ. Μπαρής τόνισε πως: «Μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς δόθηκε από την Πολιτεία μια μικρή χρηματοδότηση η οποία πήγε κατευθείαν στην αποκατάσταση των περιοχών, ωστόσο και ο Δήμος με ιδίους πόρους προχώρησε σε όσες περισσότερες παρεμβάσεις μπορούσε να υλοποιήσει, ώστε και ο χειμώνας να κυλίσει ομαλά αλλά και το καλοκαίρι να βρει τον Δήμο σε μια σχετικά καλή κατάσταση για την αντιπυρική περίοδο». Ωστόσο απόλυτη αποκατάσταση δεν έχει επέλθει και όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Ερυμάνθου εκκρεμούν ακόμη αρκετές παρεμβάσεις που πρέπει άμεσα να γίνουν με την στήριξη της κυβέρνησης και της Πολιτείας. Για αυτό τον λόγο έχουν κατατεθεί προτάσεις και αναμένεται η δρομολόγησή τους. Παράλληλα και σε ότι αφορά την αντιπυρική περίοδο ο Δήμος Ερυμάνθου όπως δηλώνει ο κ. Μπαρής έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν φαινόμενα το φετινό καλοκαίρι. Το Συντονιστικό του Δήμου έχει ήδη συνεδριάσει και έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Δήμος Αιγιάλειας: «Ικανοποιητική η κατάσταση»

Σε ικανοποιητικότατη κατάσταση βρίσκεται η αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί την 1η Αυγούστου 2021 στη περιοχή Ζήρεια Αιγιάλειας σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιάλειας Νικόλαο Καραΐσκο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καραϊσκος στο «Νεολόγο» των Πατρών, αμέσως μετά την καταστροφική φωτιά του περσινού καλοκαιριού, που κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα γης καθώς και τουλάχιστον 20 σπίτια, ενώ τραυματίστηκαν και 16 άτομα, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης αλλά και κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα από μια έντονη βροχόπτωση. Στο πλαίσιο των εργασιών σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, τα συνεργεία του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε στον καθαρισμό του ποταμού Φοίνικα που διατρέχει την περιοχή και έτσι ο περασμένος χειμώνας πέρασε χωρίς προβλήματα.Παράλληλα ο Δήμος έχει προετοιμαστεί όπως μας λέει ο κ. Καραΐσκος και για την αντιπυρική περίοδο καθώς τα συνεργεία του προχώρησαν στον καθαρισμό των δρόμων ώστε να υπάρχει βατότητα και προσβασιμότητα στους αγροτοδασικούς δρόμους ενώ μετά την ενημέρωση των πολιτών για να καθαρίσουν τα ιδιωτικά οικόπεδα τους, υπήρξε ενδιαφέρον και πλέον ελάχιστα σημεία απομένουν για να καθαριστούν ώστε να μην μετατραπούν σε εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ενώ γίνονται συνεχείς περιπολίες στα επικίνδυνα σημεία στο πλαίσιο της πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιάς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα